Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Industrie en economie / Brexit: Jaguar en Land Rover klaar om het VK te verlaten

Geschreven door David Leclercq op 10-07-2018

De fabrikant Jaguar-Land Rover heeft aangegeven aan de Britse overheid dat het een duidelijk standpunt eist over de Brexit. En dat het snel zijn conclusies zal trekken.

Terwijl Theresa May en haar regering de voorwaarden van de Brexit (het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU) proberen vast te leggen, begint Jaguar-Land Rover ongeduldig te worden. De Indiase constructeur (want Tata is eigenaar) eist een duidelijke positie van de overheid en zal dan zijn conclusies trekken over de situatie. Kort gezegd: als het een harde Brexit wordt, zal JLR zijn investeringen in het Verenigd Koninkrijk sterk laten afnemen.

Beste oplossing

Volgens verschillende bronnen zullen de voorstanders van de Brexit de ‘maximale versoepeling’ moeten verdedigen. Dat wilt zeggen dat er nog altijd douanecontroles zullen zijn tussen het VK en de EU, maar dat er ook ingezet wordt op technologische oplossingen om de snelheid van de import en export te behouden. Dat is de meest harde oplossing. Daarentegen willen de voorstanders van de zachte Brexit een nieuw systeem lanceren. Het Verenigd Koninkrijk zou de Europese douaneheffingen verzamelen van de goederen die over zijn grondgebied gaan. Die oplossing heeft als voordeel dat het een echt douanesysteem tussen de EU-27 en het VK zou voorkomen.

Ergernis

De industriële wereld wordt het beu om op de beslissingen van de politici te wachten, zij moeten financiële strategieën opstellen voor korte en middellange termijnen. Na BMW, Airbus en Siemens is het Jaguar-Land Rover die de overheid een duwtje in de rug geeft met de aankondiging dat het zijn investeringen in het Verenigd Koninkrijk zal verminderen als er een harde Brexit komt.
Ralf Speth, algemeen directeur bij JLR heeft verklaard dat “wij en onze leveranciers voor een onvoorspelbare toekomst staan als de Brexit-onderhandelingen de handelsrelaties niet behouden, zonder douanerechten, zonder hindernissen met de EU en toegang zonder restricties tot een unieke markt.” Volgens de ceo van Jaguar-Land Rover “zal een slecht akkoord over de Brexit JLR meer dan 1,2 miljard pond (1,35 miljard euro) per jaar aan winst kosten.” Merk op dat JLR van plan was om 80 miljard pond te spenderen de komende 5 jaar. Het volstaat om te zeggen dat een akkoord rond een harde Brexit deze grote meevaller simpelweg zal doen verdwijnen, tot grote ergernis van de 40.000 JLR-werknemers op Engelse bodem.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten