Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Ecologie / BMW i3, Lexus IS 300h en Tesla Model S zijn Clean Car of the Year 2014

Geschreven door Johan Demets op 30-04-2014

Na een testdag op en rond Circuit Zolder werden de BMW i3, de Lexus IS 300h en de Tesla Model S door een vakjury verkozen tot Clean City, Clean Road en Clean Performance Car of the Year 2014.

Naar jaarlijkse traditie krijgen de 'schoonste' auto's op de Belgische markt tijdens de Clean Week op Circuit Zolder een groen schouderklopje met de titel van Clean Car of the Year. De 18 kandidaten die dit jaar meedongen, werden onderverdeeld in drie categorieën: Clean City Car (maximum 4,5 meter lang en 100 g CO2 per km), Clean Road Car (minstens vier zitplaatsen, maximaal 130 g CO2 per km) en Clean Performance Car (minstens 150 kW/ 204 pk, maximaal 130 g CO2 per km).

In categorie Clean City Car wist de elektrische BMW i3 de jury te overtuigen door zijn algemene concept, zijn verrassende rijdynamiek en zijn innoverende design. Met totaal van 161,90 punten (op 200) maakte de Duitse stadswagen zijn favorietenrol dus helemaal waar en scoorde hij ruim 5 punten meer dan de nummer twee, de Nissan Leaf (die strandde op 156,70 punten). Het volledig elektrische podium bij de stadsauto's werd vervolledigd door de Renault Zoé (met 154,20 punten).

Bij de groene kilometervreters was het een nek-aan-nekrace, die uiteindelijk werd gewonnen door de benzine-hybride Lexus IS 300h, met minder dan 1 punt verschil met de tweede, de Mercedes E200 NGD, die zowel op aardgas als op benzine kan rijden: 150,20 tegenover 149,30 punten. De derde plaats bij de Road Cars was - alweer héél nipt - voor de plug-inhybride Mitsubishi Outlander PHEV (met 148, 60 punten). In de categorie Performance Car wist topfavoriet Tesla Model S een kloof van 16 punten te slaan met de nummer twee, de diesel-hybride Mercedes S300 BlueTec Hybrid.

Het nieuwe quoteringssysteem voor de jury kende voor het eerst evenveel punten toe aan de 'Car'-aspecten als aan de 'Clean'-kwaliteiten van de auto's. Zo kwam het dat Audi met de A3 g-Tron en de A6 2.0 TDI Ultra tot twee maal toe de 'Car'-favoriet bleek bij de autojournalisten, maar uiteindelijk naast de prijzen greep doordat de i3 en de IS 300h meer 'Clean'-punten kregen toebedeeld door het jurycomité. Anderzijds behaalde de Mitsubishi Outlander PHEV in zijn categorie de hoogste 'Clean'-score, maar werd hij op het 'Car'-gedeelte ingehaald door de Lexus IS 300h en de Mercedes E200 NGD.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten