Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Ecologie / Nissan: CO2-neutraal in 2050?

Geschreven door Olivier Duquesne op 29-01-2021

Nissan geeft zichzelf 29 jaar om volledig koolstofneutraal te worden. Dat lijkt een ruime marge, maar de constructeur baseert zich op de doelstellingen van de Japanse autoriteiten.

Japan, dat mee de klimaatakkoorden van Parijs ondertekende, wil koolstofneutraal worden tegen 2050. Nissan heeft besloten zich dezelfde deadline op te leggen voor het geheel van zijn producten en activiteiten. De eerste stap van het plan betreft natuurlijk de elektrificatie van elk nieuw model in Japan, China, Europa en Noord-Amerika vanaf 2030. Tegelijk werken de ingenieurs aan de elektrische aandrijflijnen om ze efficiënter te maken. Tenslotte kijkt Nissan natuurlijk ook naar de batterijen en de onderdelen voor deze klimaatneutraliteit.

Opladen

De elektriciteit die nodig wordt om deze elektrische voertuigen te gebruiken zal ook 'groen' moeten zijn. Daarom wil Nissan samenwerken met energieproducenten, niet enkel om de CO2-voetafdruk van de elektriciteitsproductie te verkleinen, maar ook om het stroomnet efficiënter en dus nog wat minder vervuilend te maken. De constructeur is ook van plan samen te werken met partners om laadoplossingen te ontwikkelen en het leven van elektrische rijders te vergemakkelijken. Ook de recyclage en de ontginning van de nodige grondstoffen mogen niet uit het oog worden verloren.

Vanaf het begin

Een ander onderdeel van het streven naar koolstofneutraliteit is de 'intelligente fabriek'. De productie moet natuurlijk ook loskomen van fossiele en andere niet-hernieuwbare energiebronnen om deze CO2-doelstelling te behalen. Daarvoor zullen er ook projecten voor CO2-compensatie moeten worden opgericht. Al deze projecten moeten dus in de komende 29 jaar afgewerkt worden. Andere constructeurs zijn dan weer nog wat ambitieuzer, zoals Mercedes, dat hetzelfde doel wil behalen tegen 2040. Het zal afhangen van de politieke en wettelijke beslissingen over de quota's en normen die moeten worden gerespecteerd. In elk geval zal de auto-industrie, net als alle andere industriële sectoren, de komende twee decennia zijn CO2-voetafdruk flink onder de loep moeten nemen.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten