Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Markt / Hoe deed de tweedehandsmarkt het in februari 2022?

Geschreven door Frédéric Kevers op 04-03-2022

De tweedehandsmarkt blijft de grootste automarkt van België in februari 2022. Maar net als de nieuwe modellen, is er een daling van de verkoop bij de occasies met -7,6% vergeleken met februari 2021.

De impact van de dalende verkoop van nieuwe wagens begint voelbaar te worden op de tweedehandsmarkt. In februari 2022 werden er 7,6% minder tweedehandswagens ingeschreven vergeleken met 2021, voor een totaal van 54.536 stuks. Dat is een minder grote daling dan bij de nieuwe wagens (-11,9%), maar de twee trends zijn met elkaar verbonden, waardoor de daling op de tweedehandsmarkt zich waarschijnlijk zal verderzetten totdat de leveringen van nieuwe wagens weer op een normaal tempo komt.

Duurder en minder aanbod

De achteruitgang van de tweedehandsmarkt is simpelweg te verklaren door een gebrek aan aanbod, aangezien er minder wordt verkocht door particulieren en garages. Erger nog, in sommige segmenten dreigt er zelfs een tekort, zoals bij de SUV's en stadswagens, of recente benzinemodellen. Deze krimpende voorraad leidt ook tot een verhoging van de prijzen, waardoor sommige kopers hun aankoop nog even uitstellen.

Volkswagen nog steeds op kop

Op merkniveau is het opnieuw Volkswagen dat aan de top staat in februari, net als tijdens de eerste twee maanden van het jaar samengeteld. In beide gevallen blijft de top 5 identiek, met BMW en Opel die het podium opmaken voor Mercedes-Benz en Peugeot. Maar met een markt die met 7,6% is gedaald, doen VW (-1,5%) en Peugeot (-2,3%) het beter dan BMW (-8,3%) en Opel (-12,2%), maar vooral Mercedes krijgt een klap, met een 17,3% lagere verkoop dan in februari 2021.

Benzine blijft het populairst, met zelfs een stijging van 2,2% voor een marktaandeel van 52% van de tweedehandsinschrijvingen. Diesel zet zijn daling voort en verliest 5,2% marktaandeel, met nu nog 40,9%. De elektrificatie op de tweedehandsmarkt begint toe te nemen, want de hybride modellen (mild, zelfopladend en plug-in) klimmen tot 5,3% marktaandeel. Volledig elektrische wagens maken nu 1,3% van het tweedehandsaanbod uit.

Die 6,6% geëlektrificeerde modellen moeten we echter met een korrel zout nemen, aangezien ook de mild hybrids mee worden gerekend, die niet enkel op hun elektromotor kunnen rijden. Tenslotte is er nog het bewijs dat er minder nieuwe auto's op de markt komen: de gemiddelde leeftijd van ons wagenpark stijgt van 6 jaar en 10 maanden in februari 2021 tot 7 jaar en 9 maanden in februari 2022.

Bron: Traxio

Web Editor

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten