Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Eerste test / VIDEO – Porsche 911 GT3 RS: Ultieme evolutie

Geschreven door Cedric Derese op

Met heel zijn aerodynamische arsenaal ontplooid blijft de 991 GT3 RS “Fase 2” de ultieme sportieve uiting van de straatlegale Porsche 911. Of hoe Porsche bij elke generatiewissel een stapje dichter komt bij het echte racemonster.

Prijs
NB

Het concept

Wanneer we de Turbo S die voor ons rijdt bijna opvreten bij het remmen, begrijpen we dat ze bij Porsche weer eens een heuse krachttoer hebben uitgehaald. Tussen deze topsporter en de echte racewagen, die doorheen de generaties steeds dichter naar elkaar zijn opgeschoven, lijkt de 991 GT3 RS “Fase 2” waar we vandaag voor het eerst kennis mee maken meer uitgekiend dan ooit en nog altijd verbluffend efficiënt. We jagen hem nu al tien minuten lang van bocht naar bocht en zonder ooit van zijn lijn af te wijken reageert de auto altijd op onze vingers en blik, waarbij de wielen aan het asfalt gelijmd lijken zoals tape op een blad papier. Maar wat hebben ze dan nog kunnen verbeteren aan deze machine dat hij tegelijk zo snel, zo zuiver, zo gezond in zijn rijgedrag en dus zo heerlijk is om te besturen? “Bijna alles”, zo vertelt de man. “We hebben nauwgezet aan elk detail gesleuteld om ons doel te bereiken, en dat was uiteraard om de auto nog doortastender en performanter te maken in absolute zin”.

Een voorbeeld? Laat ons gewoon eens naar de bumpers en de kofferspoiler kijken, die zijn hertekend om vanaf 200 km/u een neerwaartse druk te garanderen van 144 kilo. Natuurlijk is het Grand Prix-circuit van de Nürburgring waar we kennismaken met het monster verre van zo veeleisend als de extreem snelle Nordschleife. En aan het stuur zit nu ook niet bepaald een fabrieksrijder, maar op de onderbroken rechte lijn van Hatzenbects tik je toch de kerbstones aan tegen bijna 220 km/u zonder dat je ook maar een beetje moet zwoegen. Verbluffend. Aan het eind van de rechte lijn gebruiken we de forse koolstofkeramische remschijven (die helaas nog steeds een optie van 10.000 euro zijn) om opnieuw de uitlaat te gaan besnuffelen van de instructeursauto, die uiteraard vroeger de ankers moet uitwerpen om het leeggewicht van 1.600 kilo van zijn dik beest af te remmen. In dezelfde staat weegt de GT3 RS 170 kilo minder. En dan hebben we het nog niet gehad over het nieuwe Pack Weissach dat aan de optielijst is toegevoegd…

Wat er verandert

Dat de GT3 RS “Fase 2” nauwelijks een paar maand na de buitenaardse GT2 RS – met zijn 3.8 biturbo van 700 pk – in de showrooms opduikt, is geen toeval: ze zijn allebei samen ontwikkeld, waardoor ze heel wat onderdelen gemeenschappelijk hebben. Naast hun verbrede koetswerk, dat ze nog steeds lenen bij de Turbo-modellen, delen de twee RS’en ook hun wieltreinen met vierwielsturing die exclusief zijn gemonteerd op stijve gewrichten – van het Unibal-type – om de meest precieze werking te garanderen en de filters voor de coureur te verwijderen. Daardoor voel je de minste millimeter stuurbeweging in het stuur en bij het raken van de kerbstones blijft het chassis van de GT3 bijna even stijf als dat van een echte racewagen, zonder parasitaire bewegingen of ongewenste soepelheid. Buiten het circuit kan je daarentegen nog steeds rekenen op de adaptieve schokdempers (PASM), die standaard zijn. Een mooi attentie, zodat de liefhebber “comfortabel” om koffiekoeken naar de bakker kan voor hij naar het circuit trekt.

Hoe hij rijdt

Het heeft wel een paar minuten geduurd voor we ons konden vinden in de atmosferische flat-six van de GT3. Een kwestie van ritme, uiteraard. Daar waar de 3.8 (bi)turbo van de 911 met dezelfde naam in de auto voor ons de volgende versnelling kiest bij 6.000 o/m, geeft de vierliter van de RS pas vanaf dan het beste van zichzelf en geeft hij daarna een constante duw in de rug tot zo’n 9.000 o/m (merk trouwens op dat zijn rode zone met nog eens 200 o/m is opgeschoven). Van de 500 pk in de RS “I” gaan we hier naar 520 pk dankzij – alweer – knap ingenieurswerk aan de luchtinlaat en de versterking van de distributie (meer automatische spelingcorrectie voor de kleppen). Laat ons eerlijk zijn: dit extra vermogen is niet het meest voelbare element aan het stuur van deze “nieuwe” RS, maar het karakter, de getrouwe respons en de motorklank – die wordt versterkt door een nieuwe titanium uitlaat – blijven absoluut primaire en heerlijke vreugdebrengers.

Telkens je aan een schakelhendel trekt, krijgen je nek en oren weer de volle laag… en wat doet het er ook toe dat die vervloekte Turbo S een paar meter van ons uitloopt op de rechte lijn. Naar de duivel met zijn vierwielaandrijving en 750 Nm (tegenover slechts 470 Nm voor ons), bij de eerstvolgende bocht halen we hem toch weer in. Zelfs op circuit vertoont de PDK-versnellingsbak – gerobotiseerd en met 7 verhoudingen – geen zwakheden en de aanvallen volgen elkaar op en laten zich even instinctief weer afremmen als met een goede manuele versnellingsbak. Wie vloekte dat dit laatste gevoelige orgaan niet beschikbaar is op de RS – terwijl de “normale” RS nog wel de keuze laat tussen de twee – mag gerust zijn: de controle over de mechaniek blijft erg spontaan en de sensaties zijn perfect authentiek.

Budget & uitrusting

Op het moment dat we onze sleutel naar het geluk moeten teruggeven, werpen we een laatste blik op het prijskaartje. Het was te verwachten… Porsche levert nooit half werk. Ook niet wanneer de prijzen moeten worden herbekeken. Reken vandaag op een dikke 200.000 euro – of ongeveer 15.000 euro meer dan voordien – om dit speeltje aan te kopen, waar je dan uiteraard nog een paar duizend extra euro’s aan moet toevoegen om jezelf niet een paar essentiële evoluties te ontzeggen, of toch niet als je onze vriend Estre wil evenaren. Voor wie zich afvraagt of de iets meer dan 43.000 euro extra die je moet bijleggen voor een RS in vergelijking met een ‘normale’ GT3…

Dan moet je nog – of misschien niet, gezien de meerprijs van… 19.500 euro – het hokje van het befaamde Pack Weissach aanvinken, dat is ontwikkeld om ongeveer 30 kilo af te schaven van de aangekondigde 1.430 kilo (leeg) van de RS. Net zoals in de GT2 RS bestaat dit Pack uit een titanium rolbeugel – ter vervanging van het stalen exemplaar dat op aanvraag (en zonder supplement) wordt gemonteerd –, magnesium velgen en koolstofvezel antirolstangen, trekstangen en kofferspoiler. Die op maat gemaakte race-set-up komt nog de mooie basisconfiguratie van de GT3 RS versterken: koolstofvezel (CFRP) voorvleugels, kofferklep en motorkap en specifiek (in het midden uitgehold) dak in magnesium.

Concurrenten 

Concurrenten voor deze 911 GT3 RS zijn dungezaaid. Behalve dan misschien de Audi R8 RWS met enkel achterwielaandrijving. Want een Lamborghini Huracan Performante of Ferrari 488 Pista zijn eerder rivalen voor een 911 GT2 RS.

Ons verdict

De tot in de puntjes herwerkte en verbeterde 911 GT3 RS blijft een (bijzonder) zekere garantie voor rij- en raceplezier. Het soort auto dat elke liefhebber van mechanische kicks in huis zou moeten halen om zijn passie te kunnen beleven zonder daarom over te moeten gaan tot het echte racewerk. Als deze absolute remedie tegen depressies aan het stuur nu eens zou kunnen worden terugbetaald door de sociale zekerheid…

In dit artikel : Porsche, Porsche 911

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker