Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nieuw model / Seat Arona: Ibiza in SUV-modus

Verwachte lancering : 01-12-2017

Geschreven door Olivier Duquesne op 26-06-2017

Seat voegt een SUV toe aan zijn gamma: de Arona. Deze auto met de naam van een stad op Tenerife gebruikt het platform MQB-40, net zoals de Ibiza. Maar hij heeft ook alle trekken van een stads-SUV.

Het segment van de stads-SUV’s wordt elke maand drukker. Na de Renault Captur, de Citroën C3 Aircross, de Hyundai Kona en de Kia Stonic komt nu de Seat Arona. De 4.138 millimeter korte Spanjaard staat op het MQB-40-platform van de Ibiza maar is wel 79 millimeter langer dan die berline. Hij is ook 99 millimeter hoger. Door zijn grotere formaat kan hij een ruimere koffer bieden, die 400 liter slikt. Bovendien zitten de passagiers hoger en hebben ze meer hoofdruimte dan in de Ibiza.

Enkel op de voorwielen

Zoals elke goede cross-over meet de auto zich trekken van een offroader aan, met zijn decoratieve beschermplaat onder de bumpers, zijn zijdelingse stootstrips en zijn dakrails. Van vierwielaandrijving is echter geen sprake: de Arona gebruikt enkel zijn voorwielen en zijn iets grotere bodemvrijheid om zich naast het asfalt uit de slag te trekken als je op zoek bent naar een picknickplekje. Hij is in de eerste plaats ontwikkeld voor stadsbewoners. Die kunnen zich onderscheiden met een tweekleurig koetswerk dankzij het dak dat in een andere tint kan worden uitgevoerd dan de rest van de panelen. Op die manier zijn 68 combinaties mogelijk.

Hightech

Met zijn modieuze profiel kan de Arona niet anders dan zich hippe opties aanmeten. Zo biedt hij op veiligheidsvlak bijvoorbeeld een adaptieve snelheidsregelaar, een anti-multicrashfunctie, vermoeidheidsdetectie, Front Assist, dodehoekwaarschuwing, waarschuwing voor naderend dwarsverkeer enzovoort. Hij is ook verkrijgbaar met een achteruitrijcamera, keyless go en een aanraakscherm van 8 duim. Smartphones kunnen draadloos worden opgeladen en laten zich gemakkelijk koppelen aan de auto dankzij Apple CarPlay, Android Auto of MirrorLink. De optie Beats Audio maakt dat je je in een muzikale cocon kan onderdompelen dankzij 6 luidsprekers en een versterker van 300 W.

Motoren

De Arona wijkt niet af van de klassieke uitrustingsniveaus van Seat: Reference, Style, FR en Xcellence. De FR kan worden besteld met een actieve ophanging met twee programma’s en het Seat Drive Profile met vier programma’s: Normal, Sport, Eco en Individual. Onder de motorkap vinden niet geheel verrassend de 1.0-benzinedriecilinder met 95 of 115 pk. De FR kan daarnaast nog kiezen voor een 1.5-viercilinder met 150 pk en actieve cilinderuitschakeling. Op diesel is de 1.6 TDI verkrijgbaar met 95 of 115 pk. De DSG-versnellingsbak is als optie verkrijgbaar op de versies met 115 pk. Er is ook een Arona op aardgas (CNG), met een 1.0 TSI van 90 pk. Op sommige markten staat tot slot nog een 1.6 MPI met 110 pk op het menu.

Web Editor - Specialist Advice

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten