Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Mobiliteit / Tesla belooft een 'robotaxi' zonder stuur in 2024

Geschreven door Frédéric Kevers op 22-04-2022

Elon Musk heeft aangekondigd dat een 'robotaxi' zonder stuur, gas- en rempedalen in 2024 in productie zal gaan. Het moet het goedkoopste voertuig per kilometer worden.

De winst van Tesla heeft in het eerste kwartaal van 2022 een nieuw hoogtepunt bereikt, maar Elon Musk richt zich al op zijn volgende autoproject met de ambitie om tegen 2024 de productie van een 'robotaxi' zonder stuur of pedalen te lanceren. Een 100% autonoom model, dat het zonder conventionele rijbediening moet stellen en de kosten van productie en verkoop van het model aanzienlijk zou drukken. Het doel is om het goedkoopste voertuig per kilometer aan te bieden aan gebruikers, want chauffeurs zijn het niet meer....

>> Lees ook - Tesla's Autopilot: 12 constructeurs betrokken bij het onderzoek

Goedkoper dan de bus

Deze volledig autonome robotaxi, die uitsluitend wordt bestuurd door Tesla's autonome rijsysteem Autopilot/Full Self Driving, zou een belangrijke groeimotor zijn voor de Amerikaanse fabrikant, en waarschijnlijk de deuren openen naar een alternatief voor het openbaar vervoer. Tegen 2024 lijkt het immers waarschijnlijker dat een dergelijk voertuig zonder (de mogelijkheid van) een menselijke bestuurder zal kunnen opereren als onderdeel van een publieke of gedeelde passagiersvervoerdienst. Volgens Elon Musk zou Tesla's robotaxi goedkoper zijn dan een metro- of buskaartje.

Vanuit industrieel en technisch oogpunt zou dit een plausibelere en economisch efficiëntere (en dus winstgevende) richting zijn. Grote bestellingen van publieke instanties of grote taxibedrijven maken het mogelijk een optimale productieplanning en nauwkeurigere financiële prognoses op te stellen, factoren die bijdragen tot een hogere winstgevendheid.

>> Lees ook - De Redactie Ongefilterd - Is Elon Musk een gevaar voor Tesla?

Geavanceerde AutoPilot

Om het autonoom rijden van deze robotaxi in goede banen te leiden, zal Tesla een geavanceerde versie van zijn Full Self Driving gebruiken, waarvan een betaversie momenteel door Tesla-klanten wordt getest. Het aantal testers is onlangs gestegen tot 100.000 en zal in 2022 verder toenemen. Gezien de tegenslagen van het merk met de Amerikaanse justitie en de NHTSA - de Amerikaanse organisatie voor verkeersveiligheid - en de Duitse autoriteiten over zijn Autopilot en Full Self Driving, dat alleen met camera's werkt, zijn wij echter benieuwd in hoeverre Tesla in staat zal zijn een efficiënt en betrouwbaar systeem te ontwikkelen. Een absolute voorwaarde om contracten met publieke instanties in de wacht te slepen. De deadline van 2024 lijkt daarom onwaarschijnlijk, maar met Elon Musk en Tesla zijn er altijd verrassingen, goede en slechte.

Web Editor

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten