Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nostalgie / Terug naar de toekomst met de Volvo P1800 ES Rocket uit 1968

Geschreven door Kevin Kersemans op 06-10-2022

AutoGids gaat terug naar de toekomst. Een duik in de archieven levert deze Volvo P1800 ES Rocket uit 1968 op. Wat maakt deze conceptcar zo bijzonder?

De in 1961 geïntroduceerde Volvo P1800 is een van die klassiekers die iedereen wel kent. Een onsterfelijkheid die de van de Amazon afgeleide Zweedse coupé niet alleen te danken heeft aan zijn bijzonder elegante lijn, maar ook aan zijn optredens in de televisiereeks The Saint, waarin Simon Templar, alias Roger Moore, in zo'n model rondreed.

Eind jaren 60 wilde Volvo voor zo weinig mogelijk geld een extra model aan zijn gamma toevoegen en kwam het eigen ontwerpteam van het Zweedse merk met verschillende voorstellen voor een shooting brake op basis van de P1800. Een van die twee kreeg al snel de bijnaam Rocket, omwille van het bijzondere ontwerp van zijn achterpartij.

Een van twee voorstellen

Om de knoop te kunnen doorhakken welk van de ontwerpen ze in productie zouden nemen, beslisten de Zweden om twee rijdende prototypes te laten bouwen. Oorspronkelijk zou dat volledig gebeuren door Carrozzeria Frua, dat eerder de P1800 zelf ontwierp (weliswaar neergepend door een Zweed die toen bij het Italiaanse bedrijf werkte), maar om tijd te winnen, werd nog een ander koetswerkbedrijf aangesproken.

Frua bouwde de Rocket, die door Volvo uiteindelijk te onconventioneel werd bevonden. Er werd dan ook gekozen voor het andere ontwerp, dat uiteindelijk in productie worden genomen als 1800 ES. Zoveel jarar na datum kunnen we die keuze wel begrijpen: de P1800 Rocket ziet er met zijn erg lange daklijn nog steeds een beetje eigenaardig uit, en we kunnen ons voorstellen dat het zicht schuin naar achteren niet bepaald goed was.

Geen raket

De P1800 ES Rocket doet een beetje denken aan een zekere Ferrari Breadvan, maar zijn naam Rocket sloeg toch echt enkel op zijn uiterlijk. De viercilinder van de P1800 stond immers wel bekend voor zijn betrouwbaarheid, maar niet zozeer voor zijn prestaties...

Hoewel de Volvo P1800 ES Rocket dus geen productievervolg kreeg, is hij wel bewaard gebleven. Hij maakt nu deel uit van de collectie van het Volvo-museum in Göteborg.

Journalist AutoGids/AutoWereld

Instagram: @kvnkrsmnsonwheels

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten