Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nostalgie / Terug naar de toekomst met de Volvo Your Concept Car uit 2004

Geschreven door Klaas Janssens op 28-10-2021

AutoGids gaat terug naar de toekomst. Een duik in de archieven levert deze uit 2004 stammende Volvo YCC op. Wat maakt deze conceptcar zo bijzonder?

Het moest een niet de langste, de sterkste of de snelste zijn, want deze in 2004 op het autosalon van Genève voorgestelde Volvo Your Concept Car werd ontwikkeld door een 100% vrouwelijke equipe. Niet zomaar als verfrissende kijk op wat lang als een mannenwereld werd beschouwd, maar ook omdat de mening van moeder de vrouw steeds zwaarder ging doorwegen op de uiteindelijke koopbeslissing.

>> AutoGids' Terug naar de Toekomst - modeloverzicht van A tot Z

Zo probeerde Volvo twee vliegen in een klap te slaan: ze toonden zich van hun meest vrouwvriendelijke kant en probeerden intussen te leren hoe ze de vrouwelijke consument aan boord konden krijgen.

2004 Volvo YCC

Vleugeldeuren

Bij de Volvo YCC draaide het dus niet rond paardenkrachten, Newtonmeters of rondetijden. De gemiddelde vrouw - toch die uit 2004 - zou design en prestige hoog in het vaandel dragen, al werd er tijdens de ontwikkeling van de Your Concept Car vooral gefocust op de gebruiksvriendelijkheid. De flink uit de kluiten gewassen vleugeldeuren en de wegklappende dorpel zorgden ervoor dat je gemakkelijk kan instappen, ook als je een lange rok en hoge hakken droeg.

De versnellingspook met geïntegreerde handrem verhuisde van de middenconsole naar de stuurkolom, zodat er extra ruimte ontstond om je sleutels, je smartphone, je zonnebril en je lippenstift te leggen. Er was ook een groter, afsluitbaar vak voor je handtas en je laptop.

2004 Volvo YCC

Lange vingernagels

Het interieur van de Volvo Your Concept Car kwam met een verwisselbare bekleding en bioscoopstoelen achterin, die je enkel openklapt als je passagiers moest meenemen. Zo bleef er extra ruimte op je winkeltassen mee te nemen. De eerder vermelde vleugeldeuren en de brede achterklep openden overigens automatisch, zodat je je boodschappen niet op de grond diente te zetten om je Volvo YCC te kunnen openen.

Let ook op de hoofdsteunen van de voorstoelen, die speciaal ontworpen waren voor inzittenden die hun haar het liefst in een staart dragen. Het stuur had een vaste naaf waarop de meeste bedieningsorganen zich groeperen, de knoppen kon je ook bedienen met lange vingernagels.

2004 Volvo YCC

Mildhybride vijfpitter

De Volvo Your Car Concept combineerde een slanke lijn met de toen gangbare designtaal van de Zweedse constructeur, weliswaar wat zwieriger getekend dan de robuuste ogende productiemodellen van die periode. Het koetswerk draagt een vuilafstotende lak, zodat je niet om de haverklap naar de carwash moet om er toch piekfijn bij te lopen.

De YCC werd aangedreven door mildhybride vijfcilindermotor met geïntegreerde startgenerator, een benzinekrachtbron die 215 pk op de voorwielen zet via een gerobotiseerde Powershift-transmissie met zes verhoudingen. De aandrijflijn heeft bijzonder lange onderhoudsondervallen en dat is maar goed ook, want de motorkap van de Volvo YCC kan niet open. De vrouwelijke ontwerpsters voorzagen wel een extra vuldop voor de ruitenwisservloeistof.

Dat de Volvo YCC op runfaltbanden stond die in principe niet plat konden en dat de Your Concept Car ook over een automatisch parkeersysteem beschikte, hoeft evenmin te verbazen...

2004 Volvo YCC

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten