Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nieuw model / VIDEO – BMW i8 en i8 Roadster: met meer rijbereik

Verwachte lancering : 01-03-2018

Geschreven door Olivier Duquesne op 29-11-2017

In Los Angeles heeft BMW de nieuwe i8 Roadster onthuld. En in Detroit en Brussel in januari debuteert de bijgewerkte i8 Coupé. Dankzij een nieuwe batterij nemen het vermogen en het elektrische rijbereik toe.

BMW lanceert tijdens het salon van Los Angeles (1-10 december) de i8 Roadster. De gefacelifte i8 Coupé moet tot 10 januari wachten voor hij simultaan in Brussel en Detroit wordt onthuld. De constructeur heeft in zijn plug-in hybride sportwagen een nieuwe lithium-ionbatterij geplaatst. Die groeit van 20 naar 34 Ah en heeft een bruto opslagcapaciteit van 11,6 kWh. Die extra energie komt ook de elektromotor ten goede, die 12 pk wint om uit te komen op 143 pk (105 kW). Het gecumuleerde vermogen samen met de 1.5-turbodriecilinder op de achteras is 374 pk.

Langer elektrisch rijden

De ingenieurs hebben met de betere batterij ook het elektrische rijbereik vergroot. Dat piekt nu op 55 kilometer (NEDC-cyclus met WLTP-verbetering) in de Coupé en 53 kilometer in de Roadster. Met een volle brandstoftank geraak je zo 440 kilometer ver, of zelfs 600 kilometer met de optionele grotere tank van 42 liter. De ingenieurs hebben verder de aandrijflijn geherprogrammeerd om de verbrandingsmotor nog minder aan te spreken. Tot 105 km/h kan de i8 zuiver elektrisch rijden (tegenover 70 km/h voordien), op voorwaarde dat je voorzichtig met het gaspedaal omspringt. Als je plankgas geeft, schiet de 1.5 sowieso in actie. Als alle krachtbronnen samenwerken, sprint de i8 van 0 naar 100 km/h in 4,4 seconden.

Cabriolet

In tegenstelling tot de Coupé met zijn 2+2 plaatsen is de i8 Roadster een strikte tweezitter. Hij behoudt echter wel de vleugeldeuren van zijn gesloten broer. Dankzij het gebruik van CFRP en aluminium blijft de cabrio relatief licht: hij is slechts 60 kilo zwaarder dan de Coupé en weegt dus 1.595 kilo. Zijn dak klapt in slechts 15 seconden weg in een verticale bak achter de passagiersruimte, en dat tot 50 km/h. Om turbulenties tegen te gaan kan het achterruitje 3 millimeter omhoogkomen.

Aftrekbaar

Als de bestuurder zijn bestemming in het navigatiesysteem ingeeft, analyseert de auto het parcours om beide motoren zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Zo zal hij de elektromotor meer inschakelen op langzame stukken en de verbrandingsmotor aanspreken wanneer het sneller gaat. Het doel is om de beschikbare stroom zo goed mogelijk te benutten. Goed nieuws voor de financiën van bedrijven en zelfstandigen: de i8 Coupé is 100 procent aftrekbaar (98 procent voor de roadster), want hij valt onder het vereiste fiscale minimum van 0,6 kWh/100 kilo.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten