Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Eerste test / Seat Ibiza Cupra : Veelzijdiger en goedkoper!

Geschreven door Cedric Derese op

Net als de andere versies van de Seat Ibiza krijgt ook de sportieve Cupra een update en profiteert hij van de gelegenheid om van motor te veranderen: de bruisende 1.4 TSi met dubbele drukvoeding moet plaats ruimen voor een koppelrijkere 1.8 TSi met 192 pk.

Prijs
NB

Ook interessant: eerste test van de Seat León 1.0 TSi

 

Het concept

Het is een traditie geworden bij Seat: de bijnaam Cupra – die staat voor Cup Racing – verwijst naar de sportiefste en radicaalste versie van een model. Al bijna twintig jaar lang hebben alle Ibiza’s er recht op gehad, zo ook de jongste generatie van het net gerestylede model. Deze midlifefacelift verandert de Cupra natuurlijk niet onherkenbaar, maar dankzij de restyling van de lichtblokken en bumpers lijkt het wel alsof de auto een verjongingskuur heeft ondergaan. Onderhuids zijn er daarentegen wel wat meer evoluties…

  • Compromis comfort-dynamisch weggedrag
  • Veelzijdige motor (soepelheid, prestaties)
  • Interessante verhouding prijs-prestaties-uitrusting
  • Op de limiet nog altijd wat te week chassis
  • Feeling bedieningsorganen voor verbetering vatbaar (besturing, remmen)
  • Geen gerobotiseerde versnellingsbak meer (zelfs niet als optie)

Wat verandert er?

De Ibiza staat nog altijd op hetzelfde platform en deelt zijn technische elementen voor het grootste deel nog altijd met zijn neven, waaronder de VW Polo en de Skoda Fabia. In Martorell wilde men het chassis echter doen evolueren door het standaard uit te rusten met een adaptieve ophanging. Je kunt nu dus kiezen voor een Comfort-stand waarbij soepelheid… en uiteraard het rijcomfort de belangrijkste aspecten zijn. Maar om de schokdemping en de dynamische efficiëntie van de Cupra te verbeteren hebben de ingenieurs een Sport-modus voorzien die de ijking van de schokdempers stugger maakt en de stuurbekrachtiging vermindert. De grootste veranderingen zien we echter in het motorcompartiment, waar de kleine 1.4 met dubbele drukvoeding – een turbo en een mechanische compressor – vervangen werd door een 1.8 met alleen een turbo. Ondanks zijn grotere cilinderinhoud zou die volgens de ingenieurs toch 10 tot 15 kilo minder wegen dan de vorige motor (wellicht door het weglaten van de compressor). Ander goed nieuws is dat hij hier 192 pk en 320 Nm levert – dus 12 pk en 70 Nm meer dan voordien – voor quasi onveranderde normcijfers (6,0 l/100 km en 139 g CO2/km). Deze motor wordt enkel gecombineerd met een manuele zesversnellingsbak, wellicht tot grote vreugde van de echte sportievelingen.

Hoe rijdt hij?

Het gretige karakter van de vroegere 1.4 TSi werd nog versterkt door de zenuwachtigheid van de gerobotiseerde DSG-versnellingsbak (met 7 versnellingen). Daartegenover plaatst de 1.8 TSi een beheerster en serener temperament. Het extra koppel is voelbaar, waardoor je minder geneigd bent de motor steeds weer te bruuskeren. Deze 1.8 is zelfzekerder bij een laag en gemiddeld toerental en gaat geen uitdaging uit de weg wat prestaties betreft: hij trekt op van 0 tot 100 km/h in 6,7 seconden en het schakelen gaat vlot, zeker voor wie goed met de hendeltjes kan spelen. Wat het chassis betreft, kunnen we kort zijn: de Comfort-modus leent zich uitstekend voor een dagelijks gebruik en/of gebruik in de stad en biedt daarbij een uitstekend filterniveau voor een sportieve auto. Bij een wat intensiever gebruik zorgt de Sport-modus voor een aanzienlijke verbetering van het weggedrag en de wegligging van de Ibiza Cupra. Het zogenaamde elektronische sperdifferentieel XDS (altijd standaard) helpt dan weer bij het bochtenwerk … ook al is de Ibiza Cupra qua nauwkeurigheid en levendigheid nog wat schuchter in vergelijking met bepaalde wat meer gewiekste concurrenten, zoals de Ford Fiesta ST of de Peugeot 208 GTi by Peugeot Sport. De Cupra is sportief, dat wel, maar hij blijft beschaafd.

Budget/uitrusting

Dit is zo zeldzaam dat we er toch even de aandacht op willen vestigen: de prijs van de Ibiza Cupra is gedaald… Voor 21.705 euro (dat is ongeveer 900 euro minder dan vroeger) krijg je voortaan standaard een goed voorziene uitrusting met automatische lichten en ruitenwissers, een snelheidsregelaar, bixenonlampen en een navigatiesysteem. En als kers op de taart zijn ook de prijzen van de opties vrij bescheiden bij Seat. Stoelen in alcantara kosten bijvoorbeeld maar 450 euro…

De concurrenten

Met zijn verlaagde prijs (21.705 euro) wordt de Ibiza Cupra (opnieuw) de meest toegankelijke sportieveling van dit formaat, net voor de Ford Fiesta ST (182 pk; 21.850 euro) en de Opel Corsa OPC (207 pk; 22.350 euro). Waarschijnlijk wordt het uitkijken naar de reactie van neef Skoda met de Fabia RS. De Renault Clio R.S. (200 pk; 25.200 euro) kunnen we minder als een rechtstreekse concurrent van de Cupra beschouwen, omdat die standaard een gerobotiseerde versnellingsbak heeft … een oplossing waarvan Seat definitief lijkt af te zien.

Ons verdict

De Seat Ibiza Cupra moet dan wel niets aan prestaties inboeten, hij is wel veelzijdiger geworden dankzij zijn nieuwe 1.8 TSi-motor, die zowel soepeler als voller is bij alle toerentallen. Dankzij de nieuwe adaptieve ophanging is het dagelijks rijden niet langer een beproeving. Bovendien werd hij ook nauwkeuriger als je hem behandelt als een echte sportieveling. Akkoord, voor de liefhebbers van echte radicale bommetjes is er beter op de markt, maar voor deze prijs kom je zeker niet bedrogen uit!

In dit artikel : Seat, Seat Ibiza

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker