Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Scoops / Nieuwe Skoda Fabia onthult eerste geheimen

Geschreven door Klaas Janssens op 25-02-2021

In aanloop naar de volledige onthulling binnenkort heeft Skoda reeds een heleboel informatie over de nieuwe Fabia gegeven. We vatten de belangrijkste specificaties even samen.

Wat weten we al over de nieuwe Skoda Fabia?

Koetswerk

De beelden die Skoda verspreidt, tonen een nog onder camouflagetape schuilende vijfdeurs. Als je goed kijkt, zie je de typische designelementen die de recente modellen van de Tsjechische constructeur typeren. Het met actieve koelsleuven gezegende koetswerk pronkt met een gunstige luchtweerstandscoëfficiënt van 0,28. De nieuwe Fabia is 4,11 meter lang (+12 cm), 1,78 meter breed (+5 cm) en 1,46 meter hoog (+1 cm), die wielbasis neemt toe tot 2,56 meter (+9 cm). Skoda komt opnieuw met een handige Combi-breakversie van de stadswagen, maar die laat nog wel een tijdje op zich wachten. 

Skoda heeft al een paar teasers verspreid van de nieuwe Fabia. Het lijnenspel oogt dynamischer en het interieur wint aan technologische mogelijkheden, een Octavia in een compacter formaat.

Skoda Fabia 2021 style

Interieur

Die langere wielbasis moet de nieuwe Fabia een stuk ruimer maken dan zijn voorganger, vooral voor de passagiers achterin. Ook de laadruimte neemt toe, Skoda belooft immers een koffervolume van 380 liter (+50 liter). Over de inrichting van het dashboard tasten we voorlopig in het duister, maar verwacht geen wereldschokkende interieurrevolutie. De Tsjechische VW-dochter belooft wel enkele Simply Clever-oplossingen, gaande van voorstoelen die je volledig plat kan leggen tot een extra usb-c-aansluiting in de centrale binnenspiegel.

Skoda Fabia 2021 interior

Techniek

De vierde generatie van de Skoda Fabia maakt eindelijk gebruik van de MQB A0-architectuur waar de Audi A1 Sportback, de Seat Ibiza en de Volkswagen Polo al een tijdje bouwen. Ook de motoren komen linea recta uit het VW-magazijn. Dan hebben we het over de atmosferische 1.0 MPI met 65 of 80 pk en de drukgevoede 1.0 TSI, beschikbaar met 95 pk (in combinatie met een manuele vijfversnellingsbak) en met 110 pk (met de keuze tussen een manuele zesbak of de gerobotiseerde DSG-7 met dubbele koppeling). De topversie vertrouwt op de 150 pk krachtige 1.5 TSI met actieve cilinderuitschakeling. Of er ook eTSI-varianten met 48-volttechnologie op de planning staan, is niet helemaal duidelijk.

Timing

De Belgische lancering van de nieuwe Skoda Fabia staat gepland voor eind september/begin oktober 2021. Op een nieuwe Combi blijft het wachten tot eind 2022, misschien zelfs 2023. De huidige blijft intussen gewoon in de verkoopslijsten staan.

2022 Skoda Fabia

 

 

 

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten