Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Markt / Citroën C3 was populairste auto van België in 2021

Geschreven door Yeelen Möller op 07-01-2022

Citroën mag de champagne nog eens bovenhalen, want de C3 was de best verkochte auto in ons land in 2021. Maar er zijn duidelijke verschillen in smaak en budget tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel...

2021 was een rampjaar voor de autosector in ons land, met inschrijvingscijfers op het niveau van 1995 door de coronacrisis, de chipcrisis, de inflatiecrisis en alle andere crisissen waar we tegenwoordig mee te maken hebben. Dat BMW het meest populaire merk was afgelopen jaar, wisten we al, wat meteen ook duidelijk maakt dat de bedrijfswagenmarkt de verkopen van nieuwe wagens sterk heeft getrokken in 2021 (59,7% van de verkopen). Maar als we naar de modellen kijken, is het niet BMW, maar Citroën dat mag vieren.

Citroën C3 op kop; Volvo XC40 nipt tweede

De Citroën C3 was namelijk het bestverkochte model van 2021, met 9.128 nieuwe exemplaren op onze wegen. De veelzijdige stadswagen stond in geen enkel gewest op de eerste plek, maar verkocht goed in zowel Vlaanderen, Brussel als Wallonië en scoort alles samengeteld dus beter dan de Volvo XC40, die op de tweede plek staat met 8.945 nieuwe inschrijvingen. Een in Gent gebouwde SUV doet het dus duidelijk goed in ons land. De laatste podiumplaats is voor de Mini Cooper (vermoedelijk de Mini Hatchback 3- en 5-deurs), met 6.949 wagens. Een groot verschil met de top 2, dus.

De top 20 best verkochte  wagens van België in 2021:

Als we naar de verschillende gewesten kijken, zien we duidelijke verschillen tussen Wallonië en Vlaanderen en Brussel. In Vlaanderen en Brussel hebben de leasewagens een groter overwicht, want daar zijn de meeste leasebedrijven gevestigd. Het is dus Volvo en BMW wat de klok slaat, al is hier ook de Citroën C3 populair. In Wallonië zijn er meer particuliere verkopen en kiest men dus voor meer betaalbare modellen van Dacia, Citroën, Fiat en Peugeot. 

De top 5 best verkochte wagens van Vlaanderen, Wallonië en Brussel in 2021:

Geëlektrificeerde wagens populairder dan diesel

Tenslotte, als we kijken naar de elektrische wagens, hebben de BEV's een marktaandeel van 5,9% verworven in 2021, een stijging van 2,4 procentpunt tegenover 2020 (totaal: 22.669 auto's). De plug-in hybrides zitten overigens al aan 12,5%, de zelfladende hybrides aan 5%. Samengeteld hebben de geëlektrificeerde wagens dus een groter marktaandeel in handen dan diesel, dat zakt naar 23,7% (2020: 32,9%). 

De populairste batterij-elektrische wagen was in 2021 de Tesla Model 3, met 2.466 ingeschreven exemplaren. De top 5 wordt vervolledigd door de Audi E-Tron, de BMW iX3, de Volkswagen ID.3 en de Porsche Taycan. 

Febiac, dat deze cijfers heeft verzameld, hoopt dat 2022 beterschap zal bieden, wanneer de tekorten van halfgeleiders en andere onderdelen hopelijk achter de rug zullen zijn en auto's dus sneller geleverd kunnen worden.

Web Editor

Twitter: @yeelenm / Instagram: @yeelenm

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten