Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Eerste test / Porsche Cayenne GTS

Porsche introduceert opnieuw een GTS-versie van zijn Cayenne. A priori zou je je nog kunnen afvragen wat het nut daarvan is, maar enkele kilometers volstaan om je mening te herzien.

Prijs
NB

Is zo'n Cayenne GTS eigenlijk interessant? Wel, we zullen er geen doekjes om winden: deze uitvoering is de meest homogene van het hele gamma, door een verrassend rijplezier te verschaffen, gekenmerkt door een millimeterprecies onderstel, een levendige, nauwkeurige en communicatieve stuurinrichting en een uitzonderlijke controle van de koetswerkbewegingen. De atmosferische V8 van 4,8 liter is overgenomen van de gelijknamige Panamera, maar het vermogen daalde lichtjes van 430 naar 420 pk, doordat de thermische stromingen en de luchtcirculatie minder gunstig zijn in het geval van de SUV. Een ramp is dat niet, want het koppel piekt nog altijd op 515 Nm.

We moeten toegeven dat onze testauto, die overladen was met al deze hulpmiddelen, een onverwacht dynamisme tentoonspreidde. De combinatie van de motor met de kort gespreide versnellingsbak is schitterend en die indruk wordt nog in de hand gewerkt door het Sound Symposium, dat het stemgeluid van de V8 tot in het interieur laat doordringen via de voorruitstijlen, voor een ondubbelzinnige sfeer. Het stuur is nog een van de sterke punten van deze auto: het is lineair en nauwkeurig en laat op ieder moment weten waar de voorwielen zich precies bevinden en hoeveel grip ze hebben. De voortrein, die een eindeloos potentieel lijkt te hebben, zwicht nooit onder de belasting, wat de rijnauwkeurigheid nog accentueert.

De Cayenne GTS heeft een gespleten persoonlijkheid. Hij kan beschaafd en relatief discreet zijn en comfortabel en geschikt voor dagelijks gebruik uit de hoek komen, maar wanneer zijn bestuurder in een speelse bui is, kan hij - mits hij is uitgerust met enkele onontbeerlijke (en erg dure) opties - een heel ander gezicht laten zien. Dan wordt het menens en leent hij zich tot op zekere hoogte tot een sportieve rijstijl, ondanks zijn niet-onaanzienlijke gewicht. Ongetwijfeld komt daar het talent van zijn afstellers om de hoek kijken. Een echte revelatie...

U kunt de Eerste Test van de Porsche Cayenne GTS nalezen in AutoGids 853 van 11/7/2012.

In dit artikel : Porsche, Porsche Cayenne

Tests

Onze tests

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker