Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Industrie en economie / Pirelli in Chinese handen

Geschreven door David Leclercq op 23-03-2015

Afgelopen weekend werd aangekondigd dat de meer dan honderd jaar oude Italiaanse bandenconstructeur Pirelli is overgenomen door de Chinese groep ChemChina.

Het geheim is lang goed bewaard gebleven, maar afgelopen weekend werd bekend gemaakt dat bandenbouwer Pirelli en de Chinese groep ChemChina een overeenkomst hebben getekend. Daarin staat dat het meer dan honderd jaar oude Italiaanse bedrijf in handen komt van de Chinezen. De tekst spreekt van een “industrieel partnerschap op lange termijn” tussen de hoofdaandeelhouder van Pirelli, de Italiaanse holding Camfin, en het bedrijf CNRC, dat wordt gecontroleerd door de Chinese groep ChemChina. In het plan is voorzien dat het aandeel van 26,2 procent van Camfin in Pirelli wordt omgevormd, waarna een nieuw bedrijf Bidco een openbare aankoopoperatie onderneemt om de overige Pirelli-aandelen te kopen voor 15 euro per stuk, die vandaag worden verhandeld op de beurs van Milaan. De andere belangrijke aandeelhouders van Pirelli zijn vandaag Malacalza Investimenti (7 procent), de familie Benetton (4,6 procent) en Mediobanca (4,1 procent). Als de operatie succesvol verloopt, zou Pirelli, dat afgelopen vrijdag meer dan 7 miljard euro beurskapitaal vertegenwoordigde, een van de grootste beurstransacties tussen China en Italië ondernemen.

Het nieuws heeft uiteraard heel wat losgemaakt bij het personeel van Pirelli, zelfs al beloofde het bedrijf dat “de zetel en de kennis van zaken van Pirelli in Italië blijven”. Die mededeling wist de spanning niet te verminderen, want het is duidelijk dat ChemChina - dat vandaag chemische stoffen produceert die worden gebruikt bij het maken van banden - zijn activiteiten wil uitbreiden en volop wil profiteren van de groeiende Chinese automarkt. De bezorgdheid is dus terecht, temeer omdat het akkoord op lange termijn rekent op “de herorganisatie van Pirelli en de industriële samenwerking met bepaalde strategische activa van CNRC”. In dat opzicht zou Pirelli bijvoorbeeld in twee kunnen worden gedeeld: enerzijds een deel voor de meer lucratieve hogeprestatiebanden, en anderzijds de markt van de industriële banden, die zou kunnen worden gehergroepeerd met de Chinese activa.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten