Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Innovatie / Volkswagen: motorische spreidstand

Geschreven door David Leclercq op 19-05-2015

Op het Motorensymposium 2015 in Wenen heeft Volkswagen een resem nieuwigheden voorgesteld. Op het programma stonden onder meer een 1.0 TSI met 272 pk en een nieuwe 6.0 W12.

Volkswagen koos voor een motorische spreidstand tijdens het Motorensymposium van Wenen dit jaar. De Duitsers pakten er namelijk uit met zowel een 1.0-driecilinder als met een 6.0-twaalfcilinder. Vooral die laatste motor wekt verbazing in een tijd waarin de meeste constructeurs afstand hebben genomen van zo'n grote motoren. De W12 (die bestaat uit twee V6-blokken) is volledig vernieuwd. Hij gebruikt een nieuw type injectie en krijgt daarom het toevoegsel TPI (en dus niet TSI zoals andere VW-turbobenzines). Verder koos VW voor nieuwe twin scroll-turbo's, een nieuwe cilinderwandbekleding, een andere koeling, actieve motorsteunen, een actieve cilinderuitschakeling en een stop-start. De W12 is bedoeld voor de nieuwe SUV Bentley Bentayga en krijgt in die auto trouwens een specifiek oliecircuit om te vermijden dat de motor 'droog' komt te staan onder extreme terreinhoeken.

Lijnrecht tegenover de twaalficilinder (en naast een nieuwe 2.0 TFSI voor de volgende Audi A4) pakten de ingenieurs uit met een nagelnieuwe 1.0-driecilinder die moet aantonen hoeveel potentieel er nog in verbrandingsmotoren zit. De hier voorgestelde éénliter ontwikkelt namelijk zo'n 272 pk en 270 Nm. Om dergelijke hoge waarden te halen, gebruikte Volkswagen een elektrische turbocompressor die een ongeziene maximale laaddruk kan opbouwen en tot drie keer meer lucht in de verbrandingskamers kan persen.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten