Zoeken

Nationale Verkeersonveiligheidsenquête


Telex

Het BIVV heeft een nationale enquête uitgevoerd naar het veiligheidsgevoel van Belgische weggebruikers. De eerste resultaten tonen aan dat er behoefte is aan nieuwe maatregelen en meer controles.

07-01-2013

Een nieuwe enquête van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid toont onder andere aan dat een grote meerderheid (90 procent) van de 2.241 ondervraagde Belgen ouder dan 16 jaar meer controles op onze wegen wenst. Dit geldt vooral voor de controle van de verzekeringsdocumenten. Andere gevraagde maatregelen zijn een verplicht alcoholslot voor recidivisten, verkeerslessen in het secundair onderwijs, snelheidsbegrenzers voor hardnekkige hardrijders en meer alcohol- en gordelcontroles.

Wat een strengere controle op snelheid betreft, is het draagvlak leeftijdsgebonden. Oudere bestuurders verkiezen meer snelheidscontroles dan jongere. Minder populaire maatregelen, hoewel toch nog meer dan de helft van de ondervraagden ze wenselijk acht, zijn het verbod voor de zwakke weggebruikers op het gebruik van een hoofdtelefoon of oortjes, een totaal belverbod, zelfs handenvrij, en, helemaal achteraan, het rijbewijs met punten.

De studie van het BIVV geeft ook indicaties over de risicoperceptie. Volgens de respondenten zijn de belangrijkste oorzaken van verkeersonveiligheid overdreven en onaangepaste snelheid, problemen met infrastructuur, een gevaarlijke rijstijl en het rijden onder invloed. Wat de gevaarlijkste gedragingen betreft, duiden de ondervraagden het rijden onder invloed, evenals fietsen in het donker zonder verlichting of fluohesje, aan. Deze studie wordt voortaan jaarlijks herhaald tot 2020, zodanig dat eventuele evoluties achterhaald kunnen worden.


Deel deze pagina met uw vrienden


Commentaren
 
Onze goede adressen


Meest gelezen

Gedetailleerde webtest:
Hyundai Veloster 1.6 GDI

Newsflash:
Kalender van de lancering van nieuwe modellen

Gedetailleerde webtest:
Citroën C4 Picasso 1.6 e-HDi 115

Gedetailleerde webtest:
Volkswagen Golf Variant 1.6 TDI 105

Nieuw:
Volkswagen Up met gerobotiseerde versnellingsbak ASG

Telex:
Mea culpa van Jeremy Clarkson

Nieuw:
Citroën C3

Telex:
Salon van Genève 2015: Honda Civic Type R breekt ronderecord op Nürburgring

Gedetailleerde webtest:
Fiat Freemont 2.0 JTDM 163

Prototype:
Audi Urban Concept
Tag Cloud

dig-s freelander aqua gt86 cardoen a7 sportback cijfers stinger porsche cayenne turbo s car wash downsizing altea freetrack jaf cupertino jeep wrangler fiat 500 x-trail toyota gt86 porsche boxster s chrétien

Gratis auto zoekertje

Verkoopt u uw auto? Plaats gratis een zoekertje op AutoGids
Auto verkopen


Nieuwe abonnementsacties!

Babyliss For Men Nikko Kit TOP GEAR Casquette Sparco 6 mois Panama


www.autogids.be
  • Onderdeel Produpress-groep
  • Uitgever sinds 1950
Produpress-groep : Afdeling Auto : Afdeling Immo : Reclameregie :