Zoeken

Nationale Verkeersonveiligheidsenquête


Telex

Het BIVV heeft een nationale enquête uitgevoerd naar het veiligheidsgevoel van Belgische weggebruikers. De eerste resultaten tonen aan dat er behoefte is aan nieuwe maatregelen en meer controles.

07-01-2013

Een nieuwe enquête van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid toont onder andere aan dat een grote meerderheid (90 procent) van de 2.241 ondervraagde Belgen ouder dan 16 jaar meer controles op onze wegen wenst. Dit geldt vooral voor de controle van de verzekeringsdocumenten. Andere gevraagde maatregelen zijn een verplicht alcoholslot voor recidivisten, verkeerslessen in het secundair onderwijs, snelheidsbegrenzers voor hardnekkige hardrijders en meer alcohol- en gordelcontroles.

Wat een strengere controle op snelheid betreft, is het draagvlak leeftijdsgebonden. Oudere bestuurders verkiezen meer snelheidscontroles dan jongere. Minder populaire maatregelen, hoewel toch nog meer dan de helft van de ondervraagden ze wenselijk acht, zijn het verbod voor de zwakke weggebruikers op het gebruik van een hoofdtelefoon of oortjes, een totaal belverbod, zelfs handenvrij, en, helemaal achteraan, het rijbewijs met punten.

De studie van het BIVV geeft ook indicaties over de risicoperceptie. Volgens de respondenten zijn de belangrijkste oorzaken van verkeersonveiligheid overdreven en onaangepaste snelheid, problemen met infrastructuur, een gevaarlijke rijstijl en het rijden onder invloed. Wat de gevaarlijkste gedragingen betreft, duiden de ondervraagden het rijden onder invloed, evenals fietsen in het donker zonder verlichting of fluohesje, aan. Deze studie wordt voortaan jaarlijks herhaald tot 2020, zodanig dat eventuele evoluties achterhaald kunnen worden.


Deel deze pagina met uw vrienden


Commentaren
 
Onze goede adressen


Meest gelezen

Gedetailleerde webtest:
Citroën C4 Picasso 1.6 e-HDi 115

Gedetailleerde webtest:
Volkswagen Golf Variant 1.6 TDI 105

Prototype:
Audi Urban Concept

Telex:
Salon van Genève 2015: Honda Civic Type R breekt ronderecord op Nürburgring

Gedetailleerde webtest:
Hyundai Veloster 1.6 GDI

Gedetailleerde webtest:
Fiat Freemont 2.0 JTDM 163

Wetgeving:
Een auto inschrijven

Eerste webtest:
Hyundai i10
Tag Cloud

kta green car lamborghini veneno volkswagen golf gti virtueel gs 450h s-klasse coupé reeks street view cisitalia mirage dekra paleis 12 tipo tweecilinder flanders drive cx5 veiligheidsgordel gt86 assemblage

Gratis auto zoekertje

Verkoopt u uw auto? Plaats gratis een zoekertje op AutoGids
Auto verkopen


Win de auto van het jaar!


1 weekend in de Audi TTS!


Vote for your favorite!


Nieuwe abonnementsacties!

Babyliss For Men Nikko Panama Sparco Casquette Sparco 6 mois karting


Alle gedetailleerde tests!


www.autogids.be
  • Onderdeel Produpress-groep
  • Uitgever sinds 1950
Produpress-groep : Afdeling Auto : Afdeling Immo : Reclameregie :