Zoeken

Nationale Verkeersonveiligheidsenquête


Telex

Het BIVV heeft een nationale enquête uitgevoerd naar het veiligheidsgevoel van Belgische weggebruikers. De eerste resultaten tonen aan dat er behoefte is aan nieuwe maatregelen en meer controles.

07-01-2013

Een nieuwe enquête van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid toont onder andere aan dat een grote meerderheid (90 procent) van de 2.241 ondervraagde Belgen ouder dan 16 jaar meer controles op onze wegen wenst. Dit geldt vooral voor de controle van de verzekeringsdocumenten. Andere gevraagde maatregelen zijn een verplicht alcoholslot voor recidivisten, verkeerslessen in het secundair onderwijs, snelheidsbegrenzers voor hardnekkige hardrijders en meer alcohol- en gordelcontroles.

Wat een strengere controle op snelheid betreft, is het draagvlak leeftijdsgebonden. Oudere bestuurders verkiezen meer snelheidscontroles dan jongere. Minder populaire maatregelen, hoewel toch nog meer dan de helft van de ondervraagden ze wenselijk acht, zijn het verbod voor de zwakke weggebruikers op het gebruik van een hoofdtelefoon of oortjes, een totaal belverbod, zelfs handenvrij, en, helemaal achteraan, het rijbewijs met punten.

De studie van het BIVV geeft ook indicaties over de risicoperceptie. Volgens de respondenten zijn de belangrijkste oorzaken van verkeersonveiligheid overdreven en onaangepaste snelheid, problemen met infrastructuur, een gevaarlijke rijstijl en het rijden onder invloed. Wat de gevaarlijkste gedragingen betreft, duiden de ondervraagden het rijden onder invloed, evenals fietsen in het donker zonder verlichting of fluohesje, aan. Deze studie wordt voortaan jaarlijks herhaald tot 2020, zodanig dat eventuele evoluties achterhaald kunnen worden.


Deel deze pagina met uw vrienden


Commentaren
 
Onze goede adressen


Meest gelezen

Vergelijkende test:
Audi A4 Avant 2.0 TDI 143, BMW 318d Touring en Mercedes C 200 CDI Break

Belastingen en boetes:
Verkeersboetes

Nieuw:
BMW Zagato Coupé

Gedetailleerde webtest:
Citroën C4 Picasso 1.6 e-HDi 115

Prototype:
Audi Urban Concept

Eerste webtest:
Hyundai i10

Gedetailleerde webtest:
Fiat Freemont 2.0 JTDM 163

Gedetailleerde webtest:
Hyundai Veloster 1.6 GDI
Tag Cloud

huracan belgië deuren corvette i20 volkswagen beeetle cabrio xlr s 2000 slam fv2 q3 irvine kaart hyundai hexa space concept mirage spion pininfarina co2 hybrid elektrisch

Gratis auto zoekertje

Verkoopt u uw auto? Plaats gratis een zoekertje op AutoGids
Auto verkopen


Uw Ice Watch gratis!


Nieuwe abonnementsacties!


Alle gedetailleerde tests!


www.moniteurautomobile.be
  • fait partie du groupe Produpress
  • Editeur depuis 1950
Groupe Produpress : Pôle Auto : Pôle Immo : Régie publicitaire :