Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Juridisch / Een auto inschrijven

Geschreven door Olivier Duquesne op 16-07-2012

Iedereen die in België woont en er een auto bezit (ook buitenlanders), moet die in ons land inschrijven en een Belgische nummerplaat aanvragen. Dat gaat het vlotst via het internet of via de verzekeraar.

De inschrijvingsprocedure voor een nieuwe of tweedehandse auto werd vereenvoudigd. De DIV (Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen) heeft een snelle procedure via het internet ontwikkeld die de tussenkomst van een makelaar of een verzekeraar vergt. Wie een auto koopt van meer dan 750 kilo, krijgt daar van de verkoper een roos formulier bij om een inschrijving aan te vragen. Indien dat niet het geval is, kan het formulier ook worden verkregen bij een verzekeraar, bij de technische controle of bij de DIV zelf.

De eerste taak bestaat erin het formulier tot aanvraag van een inschrijving in te vullen. Het is uiterst belangrijk om uw huidige inschrijving te vermelden indien u er al een heeft. Het vak R20 vraagt bovendien de nodige aandacht. Daar moet u de brandstof van het in te schrijven voertuig invullen, indien die verschilt van de vorige wagen die dezelfde inschrijving had. En indien de auto op twee brandstoffen werkt (bijvoorbeeld benzine en gas), moeten twee vakjes worden ingekleurd.

Eens het inschrijvingsformulier is ingevuld, volstaat het naar uw verzekeraar of makelaar te gaan. Die zal uw auto rechtstreeks inschrijven via het internet. De volgende werkdag (in principe) wordt uw nieuwe nummerplaat in uw brievenbus geleverd. Bij ontvangst moet u echter wel 30 euro betalen. Een spoedlevering (nog dezelfde dag) kost 80 euro. Verder is het mogelijk een gepersonaliseerde nummerplaat te bestellen, die echter steeds begint met het cijfer 9 en dan wordt gevolgd door 3 letters en 3 cijfers of 3 cijfers en 3 letters. Naast de gewoonlijke kosten wordt voor een dergelijke inschrijving op maat 1.000 euro aangerekend, plus 20 euro voor de productie van de nummerplaat.

Indien u een inschrijving wil ongedaan maken, volstaat het de nummerplaat terug te sturen naar de DIV. Dat kan ofwel per post naar de DIV - Dienst Schrappingen, Vooruitgangsstraat 56, 1210 Brussel sturen, ofwel rechtstreeks in de bus steken die daarvoor is voorzien in de diverse kantoren van de DIV. Dit moet u zo snel mogelijk doen, aangezien u rijtaksen moet betalen zolang uw nummerplaat niet is geschrapt. Het is daarentegen niet mogelijk om een inschrijving te onderbreken. Indien de kosten wil vermijden van een auto die langdurig stilstaat, moet u de nummerplaat laten schrappen en het voertuig later opnieuw inschrijven. Die procedure onderneemt u best in samenspraak met uw verzekeraar of makelaar.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten