Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Slimmer rijden

De blauwe zone

Geschreven door Olivier Duquesne op 01-06-2016

De blauwe zone #1

Iedereen kent de blauwe parkeerschijf wel. Hij is relatief eenvoudig te begrijpen, maar het moment waarop je hem moet gebruiken is afhankelijk van de keuzes die elke gemeente maakt.

De blauwe zone wordt bepaald door een ministerieel arrest van 14 mei 2002. Sinds 31 maart 2003 moet je de "Europese" parkeerschijf gebruiken (zie foto). Die is gemakkelijk te vinden in winkels of tankstations. Sommige handelszaken of gemeenten geven ze zelfs gratis weg. Vergeet echter niet van hem steeds aan boord te hebben, want het gebruik ervan is verplicht in zones die door verschillende borden worden aangeduid. Die hebben allemaal als gemeenschappelijk kenmerk een witte P op een blauwe, rechthoekige achtergrond met een schijf - die soms nog is gemodelleerd naar de "oude" parkeerschijven - onderaan. Het einde van de zone wordt aangeduid met een rechthoek met witte achtergrond met de P en de schijf in het grijs die diagonaal is doorstreept met een zwarte lijn. Deze schijf kan ook worden gebruikt in onze buurlanden (maar niet in de hele EU).

2 uur tenzij anders aangegeven

Indien geen enkel aanvullend bord is geplaatst onder het teken van de blauwe zone, mag je maximaal twee uur lang parkeren op werkdagen (van maandag tot zaterdag, maar sommige gemeentes controleren niet op zaterdag) tussen 9 uur en 18 uur. Maar de gemeenten mogen die maximale parkeerduur zelf beperken, met een minimumtijd van 30 minuten. Ze mogen ook de dagen of tijdstippen waarop de parkeerschijf verplicht is aanpassen, zoals bijvoorbeeld op zaterdagen of zon- en feestdagen. Maar dat moet dan wel op een extra bord worden aangegeven dat onder het bord van de blauwe zone hangt. Let op: de blauwe zone geldt op alle wegen tussen de borden en slaat zo soms op de hele gemeente. Gelukkig zijn sommige dorpen of steden wel zo sympathiek om u er af en toe nog aan te herinneren met een extra bord (en daaronder de boodschap "herhaling").

Het volgende halfuur

Wanneer je je parkeert in een straat of een parking of op een plein waar blauwe zone geldt, moet je de pijl op je parkeerschijf op het streepje voor je aankomstuur zetten. Als je dus aankomt om 14 uur 12, moet je de schijf op 14 uur 30 zetten. Om 16 uur 30 moet je 17 uur aangeven. De schijf moet dan duidelijk zichtbaar achter de voorruit worden geplaatst. Wanneer er een extra melding "uitgezonderd bewoners" staat, mogen bewoners van de straat onbeperkt parkeren, op voorwaarde dat ze hun bewonerskaart duidelijk zichtbaar achter de voorruit plaatsen. Zoniet moetzen ze zich aan de beperkingen houden die voor iedereen gelden en hun parkeerschijf plaatsen. Personen met een handicap en bromfietsen ten slotte mogen onbeperkt in de blauwe zone parkeren.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests