Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Hoe koop je het best een auto?

Hoe wordt de verzekeringspremie berekend?

Geschreven door David Leclercq op 08-04-2022

Hoe wordt de verzekeringspremie berekend? #1
Hoe wordt de verzekeringspremie berekend? #1
Hoe wordt de verzekeringspremie berekend? #2
Hoe wordt de verzekeringspremie berekend? #2

Je zou je kunnen afvragen waarom de prijs van eenzelfde premie varieert naargelang de verzekeraar. Daarom leggen we hier een aantal criteria uit die in de berekening worden meegenomen.

Hoe wordt een autoverzekering berekend? Dat is een goede vraag, want het is duidelijk dat niet iedereen even veel betaalt voor zijn autoverzekering. En dat is normaal, omdat met meerdere criteria rekening wordt gehouden, waarvan sommige vast zijn en andere variabel.

De bestuurder

De bestuurder van de auto – of de eventuele andere personen die ermee mogen rijden – blijft zonder twijfel het element dat het zwaarst doorweegt bij de bepaling van de verzekeringspremie. En dat begint bij de leeftijd van de verzekeringnemer. Statistisch gezien lopen jongeren onder de 26 twee tot drie keer zo veel risico op een ongeval, wat uiteraard zijn gevolgen heeft voor de premie. Daarom is het logisch dat jongere bestuurders meer betalen mensen met een iets hogere leeftijd. Omgekeerd blijkt uit dezelfde statistieken dat ook oudere mensen (senioren) meer ongevallen veroorzaken. Dat heeft niets te maken met een gebrek aan ervaring, maar wel met trager wordende reflexen. Het scenario is dus identiek, want ook hier gelden hogere premies. Voor beide gevallen zijn er echter wel bepaalde verzekeraars die toelaten dat de bestuurders hun vaardigheid laten testen via defensieve rijcursussen, wat recht geeft op een reeks kortingen.

Woonplaats

Ook je woonplaats wordt meegenomen in de complexe berekeningsformules van een premie. Wie bijvoorbeeld in een stad, zoals Brussel of Antwerpen woont, zal mogelijks daarvoor een hogere premie moeten betalen. Door het drukke verkeer in steden gebeuren er daar nu eenmaal meer schadegevallen, wat voor de verzekeraars een extra risicofactor betekent. Omgekeerd kan het gebeuren dat je een lagere premie moet betalen als je vooral op het platteland rondrijdt.

Gebruik van de auto

Statistisch gezien hebben mensen die vaker onderweg zijn meer ongevallen. Veelrijders betalen met andere woorden meer. Iemand die eerder korte trajecten rijdt en vaak het openbaar vervoer gebruikt, heeft daarentegen recht op een voorkeurstarief. Let wel: dit criterium wordt niet systematisch door alle verzekeraars toegepast. Sommigen gebruiken het, andere niet. Het kan ook gebeuren dat men niet vraagt naar het aantal kilometers dat je op een jaar rijdt, maar wel of je de auto professioneel gebruikt. In dat geval gaat de premie omhoog omdat dit volgens de verzekeraar een extra risico met zich meebrengt.

Ervaring van de bestuurder

Ben je een veilige bestuurder zonder ongevallen? Dan is er veel kans dat je een voorkeurtarief geniet. Als de gemeenschappelijke databank van verzekeraars daarentegen vol zwarte lijnen over jou staat, wat impliceert dat je al een paar ongevallen hebt gehad, dan zal de hogere risicofactor je premie omhoogduwen. Let wel: er wordt een onderscheid gemaakt tussen ongevallen waar je “in fout” was en die waar je in je recht was. Elke verzekeraar kan trouwens een attest afleveren rond je schadeverleden. Dat zogenaamde schadeattest of attest van schadeverleden gaat tot 5 jaar terug. Oudere ongevallen zijn ‘verjaard’.

Het voertuig zelf

Of je auto klein is en weinig vermogen heeft of net duur, groot en zeer krachtig is, heeft ook zijn gevolgen voor de berekening van de premie, met een onbetwistbare logica: meer vermogen betekent meer betalen.

Vergeet ook niet dat elke verzekeraar zijn eigen criteria toepast. Hou het daarom niet bij één offerte, maar vraag er verschillende aan, of gebruik een vergelijkingstool zoals Hopala.

Ben je op zoek naar specifiek advies over je autoverzekering? Lezers van Autogids kunnen hiervoor terecht bij onze partner, verzekeringsmakelaar Hopala. De specialisten in autoverzekeringen van Hopala helpen je graag verder, volledig vrijblijvend.
Je kan hen bereiken via email op [email protected] of telefonisch op het nummer 03/376 12 08.
Ben je benieuwd welke autoverzekering (zowel in premie en dekking) het beste bij jou past, vul dan hier enkele vragen in en je komt het onmiddellijk te weten.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests