Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Video / De carrière van de Mazda RX-7 in 4 minuten

Geschreven door Valentin Delchambre op 20-08-2018

(Her)beleef de 24-jarige carrière van de Mazda RX-7 in een kort filmpje.

Mazda is misschien niet de uitvinder geweest van de rotatiemotor, maar het is wel het bedrijf dat dit type aandrijflijn het meest bekendheid heeft gegeven. In zijn 24-jarige carrière heeft de RX-7 de motor zo naar hogere sferen gebracht. Van de atmosferische versie tot de woeste biturbo, de RX-7 is er in heel wat smaken geweest.

Driehoekige rotor

Deze motor is bedacht door Felix Wankel en heeft geen zuigers nodig. In de plaats daarvan draait een driehoekige rotor rond in een kamer om de verbranding tot stand te brengen. Openingen moeten de lucht laten circuleren. De rotatiemotor is compact en ontwikkelt indrukwekkend veel vermogen uit een kleine cilinderinhoud.

Drie generaties

De 1.1-birotor met 105 pk uit de RX-7 van 1978 lijkt vandaag misschien wat lachwekkend, maar mispak je er niet aan. Tijdens zijn carrière werd zijn kont hertekend en groeide zijn longinhoud.

De tweede generatie kwam in 1985 en leek veel inspiratie te hebben gezocht bij de Porsche 944. Net zoals die laatste kreeg hij trouwens een versie met drukvoeding. En om de Yuppies van dat tijdperk te verleiden, kwam er ook een cabriovariant.

De derde generatie, die in 1992 werd gelanceerd, lijkt maar niet te verouderen. Zijn biodesign was bij zijn lancering heel opvallend. Het werd de laatste RX-7, met biturboversies van tot 280 pk. De tuningcultuur van de jaren 2000 deed zijn bekendheid nog toenemen en zijn tweedehandswaarde zou weleens kunnen gaan stijgen zoals die van de Toyota Supra Mk IV…

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten