Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Juridisch / Nieuwe nummerplaten in het land

Geschreven door Olivier Duquesne op 15-11-2010

Vanaf dinsdag zullen alle nieuw uitgereikte nummerplaten voldoen aan de Europese voorschriften. Die bestaan uit zeven in plaats van zes tekens, die bovendien in een donkerder rood zijn uitgevoerd.

Elke nieuwe of tweedehandse auto die in België wordt ingeschreven vanaf 16 november wordt uitgerust met een nieuwe Europese nummerplaat. Qua kleur lijkt die sterk op onze huidige platen, maar het rood is iets donkerder. Het belangrijkste verschil is dat er voortaan zeven tekens in plaats van zes worden gebruikt. Het eerste is een indexcijfer: 1 tot en met 7 wordt gebruikt voor 'normale' platen, 8 is voor internationale kentekens (die waren voordien blauw) en gepersonaliseerde nummerplaten beginnen voortaan met een 9. Ook de procedure voor het in ontvangst nemen, verandert. De nummerplaat is namelijk niet langer verkrijgbaar aan de loketten van de DIV. In de plaats daarvan moet ze door de verzekeraar per internet worden aangevraagd. Die heeft daarvoor van de eigenaar van de auto de inschrijvingsaanvraag nodig. De nummerplaat wordt dan per post rechtstreeks naar de aanvrager gestuurd, die voor die dienst 20 euro moet betalen aan de postbode.

Het is niet nodig om uw huidige nummerplaat te laten vervangen. Wanneer u een nieuwe auto koopt of uw huidige plaat verliest, zal de omwisseling automatisch gebeuren. Eens de nieuwe nummerplaat is aangekomen, moet het oude exemplaar worden teruggestuurd met daarop een sticker met barcode die bij de nieuwe plaat is geleverd. Nostalgici die hun oude exemplaar willen bijhouden voor de herinneringen, zijn eraan voor de moeite. Alleen de achterste nummerplaat wordt met de post opgestuurd, de eigenaar moet zelf een plaat voor de neus van de auto laten maken volgens de voorschriften van het Ministerie van Mobiliteit, dat drie verschillende formaten toelaat. Opgelet: vierkante nummerplaten moeten apart door de technische controle worden vergund.

Wie nog een gepersonaliseerde nummerplaat wil, moet daarvoor nu 1.000 euro opzijleggen. Wie al zo'n plaat heeft, mag de combinatie behouden, zelfs bij het veranderen van auto, maar moet wel een nieuw exemplaar bestellen waarbij een indexcijfer 9 wordt toegevoegd. Let wel: een honderdtal combinaties zijn uitgesloten omdat ze een politieke, religieuze of beledigende betekenis kunnen hebben.

Aanhangwagens en oldtimers behouden de prefix Q, U of O, maar dan wel voorafgegaan door een 1. Diplomaten krijgen een volledig nieuwe sequëntie, voorafgegeaan door een rode CD. Ook transitnummerplaten tellen voortaan zeven tekens. De letters en cijfers blijven wit op een rode achtergrond met vermelding van een geldigheidsdatum. Deze nummerplaten zijn enkel verkrijgbaar aan het loket 'Transit' van de provinciale antennes van de DIV. Taxi's hebben recht op een combinatie met TX of TXL, maar ook steeds voorafgegaan door een 1 of een 7. De garagenummerplaten blijven groen en beginnen met een cijfer van 1 tot 7, gevolgd door een Z. De platen van de Koninklijke familie, ministers, senatoren enzovoort veranderen niet.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten