Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Wegentol, vignetten en lage-emissiezones in Europa

Tol op snelwegen in Duitsland

Geschreven door Olivier Duquesne op 17-06-2018

Tol op snelwegen in Duitsland #1

Duitsland bereidt zich voor op de invoering van een tolsysteem bestemd voor buitenlanders die gebruik willen maken van het snel- en autowegennet. Het systeem zou in oktober 2020 in werking treden. Maar het Europees Hof van Justitie werkt het project tegen vanwege de verschillende behandeling tussen buitenlandse chauffeurs en de Duitsers.

De Duitse snelwegen zouden binnenkort niet langer gratis zijn. Duitsland heeft immers gepland om een tol met vignette in te voeren. Voor een voertuig ingeschreven in Duitsland zal de kost, op basis van zijn uitstoot, variëren van € 67 tot € 130.  Voor auto's met buitenlandse nummerplaat zal de kost gemiddeld € 74 per jaar bedragen.  Er zullen ook vignetten voor korte duur beschikbaar zijn (10 dagen tot 2 maand) en die kosten dan tussen de € 2,50 en € 25 voor tien dagen en € 7 tot € 50 voor 2 maand.  Het gaat hier niet om een vignet dat je aan de voorruit moet bevestigen maar om een systeem met nummerplaatherkenning via portieken.  Er komt dus wellicht een online-betaalplatform evenals de mogelijkheid om zich voor het vignet in shops aan te melden. Bij afwezigheid van het vignet kan de boete oplopen tot € 150, zelfs € 260 voor recidivisten, plus de verplichte aankoop van de jaarformule. Het project is echter nog niet gestart wegens een gerechtelijke procedure.

Wanneer?

De invoering was in principe voorzien in 2016, maar de Europese Commissie staat hier kritisch tegenover. De Duitse minister van transport heeft bijgevolg de invoering van het vignet voor wagens met buitenlandse nummerplaat uitgesteld. Terwijl de gesprekken tussen de Duitse en Europese overheden verder gaan, werd de tol met ruime meerderheid gestemd in de Bundestag, met een geplande invoering in oktober 2020. Maar het Europees Hof van Justitie werkt het project tegen vanwege de verschillende behandeling tussen buitenlandse chauffeurs en de Duitsers. Er komt dus nog geen tol in 2022. In afwachting bereidt de Duitse overheid een wet voor die de installatie van 1.000 snelladers voor elektrische wagens oplegt langs de snelwegen tegen 2023. Het ecovignet voor steden blijft van toepassing. 

Terug naar het menu "Duitsland: Umweltplakette, Nürburgring en betalende tunnel"

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests