Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Budget / 3 op 5 Belgen hebben vrijwillig minder gereden

Geschreven door Frédéric Kevers op 09-05-2023

Volgens een enquête van AG Insurance hebben 3 op 5 Belgen besloten om minder kilometers te maken ter compensatie van de stijgende levensduurte en/of voor het milieu.

Om de stijgende energie- en voedselprijzen te compenseren of hun ecologische voetafdruk te verkleinen, zeggen 3 van de 5 Belgen minder met de auto te hebben gereden in 2022, terwijl 2 van de 5 zijn autogerelateerde uitgaven heeft verminderd. Dat laatste kan echter nefaste gevolgen hebben als er op het onderhoud wordt bespaard.

Minder rijden om geld te besparen 

Van de 1.500 mensen die in het onderzoek werden ondervraagd, meldt AG Insurance dat 62% toegaf te hebben besloten minder te rijden om de kosten te drukken. Een beslissing die vooral het gevolg is van de stijging van de energieprijzen en dus van de brandstofprijzen. De berekening is eenvoudig: hoe minder je rijdt, hoe minder je betaalt.

Het zijn echter niet alleen euro's die de Belgen willen besparen, want 47% van de respondenten zegt minder kilometers te maken om zijn CO2-uitstoot te verminderen, terwijl 16% in 2022 minder kon rijden dankzij telewerken.

Wie reed er minder?

Volgens de enquête is het percentage Belgische automobilisten dat zijn jaarkilometrage heeft verminderd, hoger bij wie niet veel rijdt. Van de mensen die minder dan 7.500 km/jaar met de auto rijden, heeft 65% zijn verplaatsingen met de auto verminderd. Voor wie 7.500 tot 15.000 km/jaar rijdt, is dat 64%, terwijl zij die meer dan 25.000 km/jaar afleggen, in 54% van de gevallen minder heeft gereden in 2022 dan in 2021.

Wat de leeftijdsgroepen betreft, zijn de verschillen klein, gaande van 60% van de 45- tot 55-jarigen en de 55- tot 75-jarigen tot 65% van de 56- tot 65-jarigen en de 75-plussers. Een evenwichtige trend tussen de generaties die laat zien dat de hele bevolking te maken heeft met de stijgende kosten van levensonderhoud en/of een toenemend ecologisch bewustzijn krijgt.

LEES OOK – Elektrisch rijden voor particulieren - Wat kost een EV in gebruik?

Achterstallig onderhoud

Hoewel de post ‘brandstof’ een groot deel uitmaakt van de uitgaven in verband met het gebruik van een voertuig, zijn ook de onderhoudskosten in ruime zin niet te verwaarlozen. Of het nu gaat om het schoonmaken van de auto, het onderhoud van de mechaniek of de vervanging van slijtageonderdelen, alle posten hebben te lijden onder de gevolgen van de crisis. Net als de gezondheidszorg – tandarts, doktersbezoek, enzovoort – is de auto iets waar soms flink op bespaard kan worden, al kan dat schadelijke gevolgen hebben.

Lees al onze tips voor het onderhoud van je auto

Terwijl 37% van de Belgen om economische redenen op auto-onderhoud heeft bespaard, zegt 14% reparaties te hebben uitgesteld of geannuleerd om de kosten te vermijden. Uit de enquête blijkt echter een verschil tussen het noorden en het zuiden van het land wat betreft het percentage automobilisten dat op autokosten heeft bespaard, met respectievelijk 36 en 45%. Verschillen die tot uiting komen in de verschillende uitgavenposten:

  • Onderhoud: 19% in het noorden, 26% in het zuiden
  • Herstellingen: 12% n het noorden, 16% in het zuiden
  • Carwash : 28% n het noorden, 22% in het zuiden
Web Editor

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten