Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Budget / Autokosten: grote verschillen per land

Geschreven door Olivier Duquesne op 24-02-2016

Een studie van autokosten in Europa toont dat Nederland het duurste land is. De Tsjechen zijn beter bedeeld en de Belgische situatie zit in de middelmaat.

Een Nederlander betaalt gemiddeld 805 euro per maand voor het gebruik en het bezit van een dieselwagen. Kiest hij voor benzine, dan dalen de gemiddelde kosten tot 660 euro. In België kun je daarentegen beter een diesel bezitten, met een gemiddeld maandbudget van 549 euro voor een diesel en 584 euro voor een benzinewagen. Dat is iets meer dan wat een Fransman betaalt. Een Zwitser is bijna evenveel kwijt aan een benzine als een Belg, maar betaalt meer voor een diesel. In elk geval komt de Tsjechische automobilist er het beste van af, met kosten van respectievelijk 406 euro (benzine) en 455 euro (diesel). Dat zijn enkele conclusies van de CarCost Index-studie van LeasePlan.

Grote verschillen

Er zit 350 euro per maand verschil tussen Tsjechië en Nederland. Nederlanders betalen dus bijna het dubbele. Dat verschil is te wijten aan de aankoopprijs en de inschrijvingstaks, maar andere factoren spelen mee: de verkeersbelastingen en tolheffingen, de waardedaling van tweedehandswagens, de verzekering, de onderhouds- en herstellingskosten en de prijzen aan de pomp.

Zogenaamde vaste kosten zoals het onderhoud, de waardedaling, autoleningen en belastingen vertegenwoordigen 70 procent van alle kosten. Ondanks hun invloed, verklaren de accijnzen op brandstof de verschillen zeker niet helemaal. Ze hangen ook af van de gewoontes van de markt of de plaatselijke loonkosten.

Elk land zijn prijs

De studie omvat elf landen: België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Polen, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. Ze leert onder meer dan de onderhoudskosten in Zweden het hoogst liggen, wellicht door de hoge salarissen. In het Verenigd Koninkrijk zijn de kosten voor onderhoud het laagst. In Zwitserland wordt de diesel zwaar bestraft door de taksen op NOx. De intresten op autoleningen zijn het hoogst in Nederland. En in Spanje is een autoverzekering het duurste van heel Europa. Duitsland, met de op één na laagste gemiddelde kosten (na Tsjechië), onderscheidt zich tot slot met de laagste verkeersbelasting in Europa.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten