Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Innovatie / Europese GPS: 10 Galileo-satellieten in een baan om de aarde

Geschreven door Olivier Duquesne op 11-09-2015

Europa wil niet langer afhankelijk zijn van GPS, een technologie van het Amerikaanse leger, en lanceert daarom een constellatie van Galileo-satellieten. De nummers 9 en 10 werden gelanceerd tijdens de nacht van 10 op 11 september 2015.

Na een chaotische start, een mislukkig en vertragingen heeft het project Galileo een belangrijke stap gezet met de lancering van de satellieten 9 en 10. Deze werden in een baan om de aarde gebracht op een hoogte van om en bij de 23.500 kilometer. Galileo is Europa’s eigen gps-systeem. De constellatie van de 30 satellieten voor geopositionering zou in 2020 voltooid moeten zijn. Op dat moment zullen burgerapplicaties, zoals bijvoorbeeld navigatie voor auto's, gebruikt kunnen worden met behulp van de Europese in plaats van de Amerikaanse, Russische of zelfs Chinese satellieten.

Niet militair

Galileo is een burgerinitiatief, in tegenstelling tot GPS, dat afhangt van de overheidsdienst Defensie van de Verenigde Staten en van het Russische Glonass, eveneens militair en operationeel sinds 2011. Daarnaast is er ook nog het Chinese systeem Beidou, dat de Chinese regering als prioritair verklaarde. Dat werkt gedeeltelijk sinds 2003 voor een Chinese en regionale dekking, maar het zal ook verder ontwikkeld worden om tegen 2020 de volledige planeet te kunnen dekken. Laat het duidelijk zijn: deze technologie wekt de belangstelling van de grootmachten, waarbij iedereen zelfstandig wil zijn.

Eindeloze vertragingen

Galileo werd ontworpen aan het eind van de twintigste eeuw en in 2001 goedgekeurd door de Europese Unie. Het hele project liep daarna de ene vertraging na de andere op. Het had al in 2008 operationeel moeten zijn. Helaas kreeg het Europese Ruimtevaartagentschap af te rekenen met complexe besluitvormingsprocedures tussen de leden van de ruimtevaartorganisatie en de EU, maar ook binnen het kader van publiek-private samenwerkingsverbanden. Bovendien liepen de kosten de spuigaten uit. Oorspronkelijk zou het systeem voor geolocalisatie 3,3 miljard euro kosten. Op dit ogenblik zitten we al aan 5,5 miljard. En om alles nog wat erger te maken, gingen in augustus 2014 twee satellieten verloren na een mislukte poging om ze in een baan om de aarde te brengen, ten gevolge van een Russische fout.

Ariane neemt over

De Galileo-satellieten worden gelanceerd vanuit Kourou in Frans-Guyana, maar wel met Russische Soyouz-raketten. Er kunnen momenteel twee satellieten tegelijk in een baan om de aarde gebracht worden, zoals 9 en 10 in september 2015. Na de nummers 11 en 12, die nog voorzien zijn voor dit jaar, wordt het vanaf 2016 gelukkig mogelijk om er vier in één keer te lanceren dankzij een nieuwe evolutie van de Europese Ariane 5-raket. En dat is hoog tijd, want de politiek-economische uitdaging voor de Europese ruimtevaart en voor de hele industrie van ons continent is van cruciaal belang.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten