Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Innovatie / Hyundai: rijhulpsystemen voor doven en slechthorenden

Geschreven door Olivier Duquesne op 14-01-2019

Hyundai heeft een systeem van visuele en tactiele signalen ontwikkeld om dove of slechthorende bestuurders te helpen om de geluidsomgeving van het verkeer waar te kunnen nemen. Het is getest met een taxichauffeur in Seoel.

8,9 procent van de Belgen kampt met gehoorproblemen, maar die treffen veel vaker oudere mensen, want bijna 43 procent van de 75-plussers hoort slecht of niet. Dat heeft zijn gevolgen wanneer die mensen het stuur nemen. Ze merken omgevingsgeluiden niet meer (goed) op, zoals sirenes van de nooddiensten, remgeluiden en getoeter. Ook de waarschuwingsgeluiden van de auto (botswaarschuwing, gordelherinnering, navigatie enzovoort) gaan aan hen voorbij. En omdat ze enkel nog op hun zicht kunnen berusten, wordt rijden vaak ook vermoeiender want het vraagt nog meer concentratie.

Stille taxi in Seoel

Om die mensen te helpen om het geluid rondom hen te kunnen waarnemen heeft Hyundai een systeem op punt gesteld dat is aangepast aan een gebrek aan gehoor. De technologie herkent via kunstmatige intelligentie geluiden in en rond de auto. Die signalen worden dan in functie van het gevaar of het soort signaal omgezet in visuele informatie op het stuurwiel en het head-up display, maar ook in tactiele signalen. Zo stuurt het meerkleurige led-scherm op het stuurwiel waarschuwingen uit, maar kan het ook navigatie-instructies geven als aanvulling op de projecties op de voorruit. Voor wat trillingen betreft geven de frequentie en de intensiteit aanwijzingen omtrent de aanwezigheid van obstakels en hun afstand van het voertuig. In het filmpje hieronder zie je hoe Daeho Lee en zijn klanten het verhaal ervaren. Deze dove taxibestuurder werd door Hyundai uitgekozen om de technologie live te testen in zijn “Quiet Taxi” (stille taxi).

 

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten