Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Markt / Pensioen van de Audi R8 wordt uitgesteld

Geschreven door Klaas Janssens op 24-11-2022

De Audi R8 zou eind 2023 op pensioen gaan, om ruimte vrij te maken voor nieuwe modellen. Maar de grotendeels handmatige productie op de site Böllinger Höfe zou verlengd worden door de stijgende vraag naar de Duitse sportwagen.

Tijdens de internationele perspresentatie van de Audi R8 Coupé V10 GT RWD op het Circuit van Monteblanco leerden we dat de Duitse constructeur overweegt op de sportwagen langer in dienst te houden. Wolfgang Schanz, de verantwoordelijke voor de productiesite Böllinger Höfe bij de fabriek in Neckarshulm, vertelde ons dat de stijgende vraag naar de Audi R8 ervoor zou kunnen zorgen dat de carrière  van de sportwagen met enkele maanden verlengd zou kunnen worden.

Meer dan enkele maanden is niet mogelijk, daar er op de productiesite dringend ruimte vrijgemaakt moet worden voor de nieuwe modellen die in de pijplijn zitten. Dan heeft Wolfgang Schanz het wellicht over de opvolgers voor de huidige Audi A4 en Audi A6.

Audi R8 GT GT RWD

Audi R8 GT RWD Spyder?

Dat wil niet zeggen dat die tot 333 exemplaren gelimiteerde Audi R8 V10 GT RWD ook een batch van 333 Spyder-versies zal krijgen, wel dat er wat extra bestellingen aangenomen zullen worden. Een verklaring voor de stijgende vraag naar de Audi R8 kon Wolfgang Schanz niet meteen geven, maar het besef dat er geen directe opvolger komt, zou een heleboel twijfelaars alsnog over de streep trekken.

We zagen een vergelijkbaar fenomeen bij Lamborghini, waar de vraag naar de Huracan en vooral de Aventador opvallend toenam toen de Italiaanse stierenfokker aankondigde dat het de laatste modellen met atmosferische V10 en V12 zouden worden. Ook de verkoop van de Porsche 718 Boxster en Cayman zou profiteren van de aankondiging dat de volgende generatie een volledig elekrische aandrijflijn krijgt.

Lamborghini Aventador

Elektrische opvolger?

Er staat niet meteen een directe opvolger voor de Audi R8 op de planning, binnen de Volkswagen-groep krijgen Lamborghini en Porsche nu eenmaal voorrang. Wat niet wil zeggen dat de Duitse sportwagenbouwer geen elektrische sportwagens gaat bouwen, het is Audi alleen nog niet helemaal duidelijk welke richting ze uit willen gaan.

Er waren ooit plannen om de elektrische Audi R8 e-Tron te bouwen, maar de commercialisatie strandde eind 2016 na enkele exemplaren. De technologie stond nog niet ver genoeg en de interesse van het publiek was te klein, twee zaken die inmiddels opgelost moeten zijn. 

2016 AudiR8 e-Tron

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten