Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Markt / Blijft de VW California de bestverkochte kampeerwagen?

Geschreven door Klaas Janssens op 19-10-2023

Na een periode van hoogconjunctuur tijdens de coronacris valt de verkoop van nieuwe kampeerwagens zoals de California-modellen van Volkswagen wat terug. Het grote aanbod van recente campers zorgt wel voor een significante stijging op de tweedehandsmarkt.

Tijdens de lockdowns die ingesteld werden om de coronapandemie te bezweren, werd de kampeerwagen als de ideale noodoplossing gezien om toch op vakantie te kunnen gaan. In 2021 noteerde de Belgische campermarkt dan ook een enorme verkooppiek. Intussen is Covid-19 niet meer dan een slechte herinnering, waardoor de verkoop van nieuwe kampeerwagens verder zakt. Tijdens de eerste negen maanden van 2023 daalde de markt naar 4.938 voertuigen, een daling van 2,8%. De komende jaren wordt een verdere terugval naar het niveau van 2019 verwacht.

LEES OOK Duel tussen de Ford Nugget Plus en de Renault SpaceNomad

Die periode van hoogconjunctuur tijdens de coronacrisis heeft wel een postief effect op de tweedehandsmarkt, want de combinatie van een groot aanbod occasies en de blijvende interesse in kampeerwagens zorgt ervoor dat die tweedehandsmarkt tijdens de eerste negen maanden van 2023 groeide tot 4.471 voertuigen, een stijging van 15,9%. Opvallend: een heleboel mensen die tijdens de Covidperiode nogal impulsief een kampeerwagen kochten, blijven deze manier van vakantie houden trouw. Mobiliteitsfederatie Traxio ziet zelfs nog groeipotentieel de komende jaren.

Vertekend beeld

Nu moet je wel oppassen met het verschil tussen de bestellingen en de uiteindelijke inschrijvingsdatum, want door het tekort aan onderdelen zat er flink wat tijd tussen het ogenblik dat je een nieuwe camper kocht en het moment dat hij uiteindelijk geleverd werd. Die vertraging zorgen ervoor dat de huidige cijfers een vertekend beeld van de realiteit schetsen.

LEES OOK Review VW Multivan California

Het aantal inschrijvingen van nieuwe kampeerwagens is slechts lichtjes gedaald, maar vooral omdat er in 2023 nog een heleboel campers ingeschreven werden die eigenlijk al een jaar eerder besteld werden. Het aantal bestellingen ligt dit jaar wel een pak lager. Die leveringsproblemen zijn intussen van de baan, wat volgens mobiliteitsfederatie Traxio betekent dat de campermarkt in de komende jaren er potentieel zo’n 500 exemplaren op achteruit zou kunnen gaan.

LEES OOK Review Ford Transit Custom Nugget Westfalia

Oorzaken van een dalende verkoop worden gezocht in de gestegen prijzen van de nieuwe campers, wat er samen met de toegenomen intrestvoeten op leningen voor zorgt twijfelaars en impulsaankopers afgeschrikt worden. Dankzij de blijvend interesse van zowel nieuwe instromers als van bestaande kampeerwageneigenaars die een groter of een kleiner model zoeken, blijft de tweedehandsmarkt wel groeien.

VW California leidt de commerciële dans

De Volkswagen California blijft de onbetwiste marktleider, zowel bij de nieuwe campers als bij de occasies. 

Top 5 - verkoop nieuwe campers

  1. VW California (804 inschrijvingen)
  2. McLouis Carat (208 inschrijvingen)
  3. Westfalia Ford Nugget Plus (168)
  4. Adria Twin (168)
  5. Benimar Tesseo (146)

Top 5 - verkoop tweedehandscampers

  1. VW California (305)
  2. Benimar Tesseo (129)
  3. Mercedes Marco Polo (83)
  4. Roller Team Granduca (77)
  5. McLouis Carat (76)

 



 

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten