Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / Voor uw veiligheid: laat de bestuurder de muziek kiezen in de auto

Geschreven door Olivier Duquesne op 08-07-2022

Er is een Franse studie gepubliceerd die muziekliefhebbers zal plezieren. Je wordt minder slaperig achter het stuur als je als bestuurder je favoriete muziek, radio of podcast kan beluisteren.

Slaperigheid achter het stuur, de belangrijkste doodsoorzaak op de snelweg, kan worden bestreden met regelmatige pauzes, zelfs een micro-nap, en een gezonde levensstijl vóór het vertrek. Maar er is nog iets dat slaperigheid kan uitstellen. Uit een studie van de Franse verzekeringsmaatschappij Assurance Prévention blijkt dat de keuze van een podcast of een radio- of muziekprogramma een gunstig effect heeft op het rijgedrag.

Als de bestuurder kan luisteren naar een playlist, podcast of radioprogramma van zijn of haar keuze, zal hij of zij de effecten van vermoeidheid minder snel ervaren dan wanneer hij of zij naar opgelegde muziek of programma's luistert, vooral als die worden afgewisseld met reclames. Het ergste is de afwezigheid van een totale geluidsverspreidende omgeving. De statische geluiden van de passagiersruimte en het rijden zouden het verschijnsel slaperigheid versnellen.

Methodologie

Om het effect van auditieve stimulatie te meten, vroeg het team van professor, psychiater en addictoloog Michel Lejoyeux (Université de Paris Cité) aan 97 deelnemers om een rijsimulatie-experiment van 90 minuten op een snelweg uit te voeren met een koptelefoon op. Zij luisterden ofwel naar het geluid van de passagiersruimte, muziek naar eigen keuze, een podcast of opgelegde muziek met reclameblokken. Een kastje analyseerde het gezicht en gedrag om tekenen van slaperigheid op te sporen.

Pauzes

Een goede playlist (maar niet te luid) is op zich niet genoeg om slaperigheid te voorkomen. Ook een gebrek aan slaap, verkeerde voeding, eventuele medicatie en de opeenstapeling van kilometers (concentratie) spelen natuurlijk mee. Pauzes zijn dus nog steeds nodig. Maar het is wel duidelijk: de passagier(s) mag/mogen het luisterprogramma van de chauffeur niet langer hinderen. Het is aan de bestuurder en aan de bestuurder alleen om te beslissen, in het belang van ieders veiligheid!

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten