Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Economie / 2015, een uitstekend jaar voor de Amerikaanse automarkt

Geschreven door Olivier Maloteaux op 06-01-2016

De economie trekt opnieuw aan in de Verenigde Staten en de autosector is daar het bewijs van. In 2015 werden in de VS de beste autoverkoopcijfers sinds vijftien jaar genoteerd. Alle constructeurs hadden er baat bij, behalve... Volkswagen.

De automarkt is een goede indicator voor de economie. En in de Verenigde Staten meer dan elders, want de Amerikaanse burger verandert sneller van wagen naarmate de conjunctuur het beter doet. 2015 zou een recordjaar geweest moeten zijn voor de lokale automarkt, met een totaal geschat op iets meer dan 17,5 miljoen verkochte wagens (de cijfers van december werden nog niet helemaal afgesloten), ofwel ongeveer een miljoen meer dan het jaar daarvoor. Het record van het jaar 2000 (17,4 miljoen) zou dus geklopt moeten zijn.

GM op kop, VW in vrije val

In het klassement per constructeur neemt General Motors met zijn vier lokale merken (Chevrolet, GMC, Buick en Cadillac) de leiding, met 3,1 miljoen verkochte wagens (+5 procent tegenover 2014), voor Ford (2,6 miljoen; +5,3 procent) en Toyota (2,5 miljoen; +5,2 procent). Fiat Chrysler Automobiles liet ook een mooie stijging optekenen (+7,3 procent, met 2,24 verkochte wagens), evenals Nissan (+7,1 procent, 1,48 miljoen stuks).

Als gevolg van de dieselgate daarentegen ging de verkoop van de groep Volkswagen verder de dieperik in: -28 procent in november, -9,1 procent in december en een geschatte daling van 5 procent over het hele jaar, hoewel er nog geen enkel globaal cijfer publiek werd gemaakt. Mercedes zou dan wel weer stijgen met 5 procent (met ongeveer 373.000 wagens) en BMW met 2 procent (346.000 eenheden).

Stijgende verkoop door lage olieprijs

Deze algemene stijging van de verkoop van voertuigen (van pick-ups en SUV's in het bijzonder) in de Verenigde Staten is grotendeels te verklaren door de aanzienlijke daling van de olieprijzen over heel 2015. De daling van de interestvoeten heeft op haar beurt ook bijgedragen aan de stijging van de verkoop, alsook de stabiliteit van de Amerikaanse economische groei. En 2016 zou volgens de analisten eveneens een goed jaar moeten worden voor de autosector in de Verenigde Staten, ondanks de stijging van de interestvoeten. Adviesbureau AlixPartners rekent voor dit jaar op een verkooppiek van 17,75 miljoen exemplaren. Het voorspelt echter wel een geleidelijke daling tot 17,4 miljoen stuks voor 2017, tot 16,1 miljoen voor 2018 en tot 15,2 miljoen voor 2019. Afwachten of die voorspellingen correct zijn…

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten