Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nieuwigheden / Stellantis: acht grote EV's tegen 2026

Geschreven door Frédéric Kevers op 23-01-2024

De Stellantis-groep zal tegen eind 2026 maar liefst acht elektrische modellen hebben rondrijden op het STLA Large-platform. EV's die dan de respectieve logo's zullen dragen van Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Jeep en Maserati.

Het betreft sedans, crossovers en SUV's, waarvan de eerste modellen aanvankelijk in Noord-Amerika zullen worden verkocht onder de merknamen Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Jeep en Maserati. De andere merken van de groep zouden later hun variant moeten krijgen. 

Het STLA Large-platform biedt daarbij de keuze tussen een architectuur van 400 V of 800 V. De batterijpakketten variëren van 85 tot 118 kWh en zouden een autonomie moeten bieden tot 800 km . De maximale snellaadcapaciteit zou dan weer tot 270 kW (4,5 kWh/min) bedragen.

Stellantis benadrukt dat het STLA Large-platform een grote flexibiliteit in configuratie zal bieden, met de keuze tussen voorwielaandrijving, achterwielaandrijving of vierwielaandrijving. De aandrijflijnen zullen van het 3-in-1 type zijn, waarbij de motor, de omvormer en de versnellingsbak in één module geïntegreerd zitten. In optimale omstandigheden - afhankelijk van het model - zou je van 0 naar 100 km/u moeten kunnen spurten in minder dan 3 seconden.

Belangrijkste kenmerken van STLA Large:

  • Totale lengte: 4764 tot 5126 mm
  • Totale breedte: 1897 tot 2030 mm
  • Wielbasis: 2870 tot 3075 mm
  • Bodemvrijheid: 140 tot 288 mm
  • Maximale diameter banden: 858 mm.

2024 Stellantis STLA Large Platform

Dodge, Jeep en Maserati op de rails

Drie van de acht modellen kennen we ondertussen al. Naast de productieversie van de Dodge Charger Daytona SRT heeft Jeep al de komst aangekondigd van de Wagoneer S. Maserati ontwikkelt op zijn beurt de Quattroporte - die de huidige Ghibli en Quattroporte zal vervangen. Een sedan die naar verwachting in 2025 zal arriveren. De andere vijf hullen zich voorlopig nog in mist, al zijn er op het wereldwijde web al een aantal serieuze aanwijzingen achtergelaten.

  • Alfa Romeo: We weten dat er een Alfa Romeo Giulia op stapel staat. Inclusief een Quadrifoglio-versie die 1000 pk ontwikkelt. De opvolging van de Stelvio lijkt daarentegen niet direct verzekerd.
  • Dodge: Wie Charger zegt, zegt Challenger. We durven dan ook gokken op een sedanafgeleide van de elektrische coupé.
  • Chrysler: Gezien de opvolger van de Chrysler 300C verwant zal zijn aan elektrische Dodge Charger/Challenger, mag je er vanuit gaan dat die Chrylser ook dezelfde STLA-basis zal gebruiken.
  • Jeep: Naast de Wagoneer S zal de Amerikaanse terreinspecialist ook de Jeep Recon op het STLA Large-platform poten.
  • Maserati: Als de Quattroporte een vervolg krijgt, lijkt het ons logisch dat Maserati ook van de Levante (2026) een batterijversie afleidt.
Web Editor

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten