Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Detailtests / Mercedes E 220d

In het kort

  • Techniek

    De nieuwe, kleinere viercilinder-diesel heeft meer vermogen en zet betere prestaties neer, mede doordat de E-Klasse minder zwaar en beter gestroomlijnd is. We mogen daarbij ook de negentrapsautomaat niet vergeten, die uitstekend gespreid is en beter schakelt. Dat resulteert in een verbruik om u tegen te zeggen, zowel in de stad als op de snelweg en meer nog op de gewone wegen bij een constante snelheid. Met de 66 liter grote tank kom je zo 1.100 kilometer ver per tankbeurt,.

  • Wegligging

    De E-Klasse is bovenal een grote reisberline en met die idee in het achterhoofd valt op het weggedrag niets aan te merken. Er zijn lichtvoetigere of speelsere concurrenten, maar geen één combineert zo sterk rijplezier en voorspelbaarheid tot onverstoorbaarheid. Dat is mede te danken aan de elektromechanische stuurbekrachtiging en aan remmen die zowel aan kracht als aan uithoudingsvermogen gewonnen lijken te hebben. De trekkracht is uitstekend bij normale omstandigheden.

  • Veiligheid

    Met wat je standaard krijgt of als optie kunt bijbestellen, is de E-Klasse op dit ogenblik de referentie op veiligheidsvlak, ook al zijn enkele top of the line-systemen op dit ogenblik in België nog niet verkrijgbaar. Met alle rijhulpsystemen op vinkenslag wordt de bestuurder een uitstekende hulp geboden in ingewikkelde of onoverzichtelijke verkeerssituaties, en als het toch misloopt, blijkt ook de passieve veiligheid en vooruitziendheid top. Een EuroNCAP-test is er nog niet.

  • Comfort

    De E-Klasse besteedt erg veel belang aan zijn comfort: de ophanging is ook zonder luchtvering erg inschikkelijk en de stoelen zitten bijzonder goed. De twintigduimvelgen op onze testwagen vinden we er wel wat over en doen ietwat afbreuk aan het totaalplaatje. De ruimte binnenin is ook vergroot en de aankleding en sfeerschepping zijn sterk verbeterd. De geluiddemping mocht nog een trapje beter, want de nieuwe diesel laat zich wel nog even horen na een koude start.

  • Praktische kant

    Instappen vergt voorin noch achterin een grote lenigheid. De bestuurder kan rekenen op ergonomisch goed uitgedachte bedieningsknoppen, met een uiterst eervolle vermelding voor de touchpads op het stuur – veel beter dan een touchscreen. Mede dankzij de inspanningen van de invoerder is de standaarduitrusting behoorlijk en de afwerking lijkt er nog op vooruitgegaan te zijn. De kofferinhoud is dezelfde gebleven, maar een in drie delen neerklapbare achterbankleuning is nu standaard.

  • Budget

    Een Mercedes is nooit goedkoop, maar de basisprijs lijkt billijk gezien de standaard aanwezigheid van de automaat en nog een paar andere items. De optielijst blijft echter ellenlang, en de tarieven zijn gepeperd... Gelukkig heeft een Mercedes doorgaans een goede inruilwaarde. Over het onderhoud waakt een intervalindicator en met drie jaar of 200.000 kilometer volledige waarborg is Mercedes bij lange na niet meer zo krenterig als verleden jaar. Een interessante vooruitgang.

Mercedes E 220d
Conclusie / Mercedes E 220d

Op alle vlakken is de nieuwe E-Klasse er nog op vooruitgegaan, en dan vooral qua looks, interieur (ruimte, sfeer, ergonomie) en verbruik. Het tilt Mercedes’ reisberline opnieuw een klein stukje boven zijn rivalen uit, maar die staan bijna allemaal in de startblokken om op hun beurt weer beter te doen. Voor die status moet natuurlijk betaald worden, maar gezien de bijkomende standaarduitrusting die de Belgische invoerder voor ons land koos, blijft de prijsverhoging nog enigszins binnen de perken, temeer omdat een automaat nu standaard is. Maar een Mercedes blijft een stevige uitgave, zeker als je hem wilt aankleden met alle goodies uit de optielijst. Een verdubbeling van de basisprijs ligt dan in de mogelijkheden…

Verder lezen? Download GRATIS het volledige testverslag!

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker