Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Scoops / Dodge start EV-offensief met aanval op Tesla

Geschreven door Klaas Janssens op 14-06-2021

Bij Dodge draait het om grote motoren, hoge vermogens en snelle acceleraties. Ook in de toekomst, al moeten de V8's van vandaag wel plaats maken voor de elektromotoren en batterijpakketten van morgen. Moet Tesla zich zorgen maken?

In onze contreien is er van Dodge al een tijdje geen sprake meer, maar in de Verenigde Staten kunnen ze nog steeds op een trouwe schare fans rekenen. Niet in het minst omdat ze gewoon doen wat vele autoliefhebbers graag hebben: het bouwen hedendaagse muscle cars, waarbij alles draait om grote motoren, hoge vermogens en snelle acceleraties. Hun jongste wapenfeit is dan wel een SUV met zeven zitplaatsen, die Dodge Durango is wel verkrijgbaar als SRT Hellcat.

Onder de motorkap van de Dodge Durango SRT Hellcat ligt een 6,2 liter-V8 van de Hemi-familie, goed voor een piekvermogen van 720 pk en een maximumkoppel van 875 Nm. Die door een compressor aangezwengelde power wordt op het asfalt gezet via een achttrapsautomaat en vierwielaandrijving. Amper 3,5 seconden volstaan om van 0 naar 100 km/u te sprinten, in 11,5 tellen is ook de voor Amerikanen belangrijke quartermile afgelegd. De SUV combineert een topsnelheid van 290 km/u met een trekvermogen van 4 ton.

2021 Dodge Durango SRT Hellcat

Stellantis

Nu kan zelfs een merk als Dodge niet blind blijven voor de toekomst. Het Amerikaanse merk behoort tot de portefeuille van Stellantis, dat een gigantische inhaalbeweging aan het doen is op het vlak van elektrificatie. Tegen 2030 moet het merendeel van de Stellantis-constructeurs over een volledig elektrisch aangedreven modelaanbod beschikken. En dan moet Dodge natuurlijk volgen. Nu geven ze wel een speciale draai aan hun EV-plannen voor de toekomst: niet de batterijen noch het rijbereik zijn primordiaal, wel de prestaties. Want die elektrische Dodge moet de snelst accelererende productiewagen van de Verenigde Staten worden. Het vizier staat dan ook op de Tesla Model S Plaid.

Die elektrische sprintbom moet het Dodge-imago in stand houden, maar natuurlijk volgen er ook minder performante modellen die de elektrische en hybride technologie zullen gebruiken die Stellantis momenteel aanbiedt en verder ontwikkelt. En dan denken we in de eerste plaats aan de plug-inhybride aandrijflijn die Jeep zal gebruiken voor de Wrangler 4xe en de Grand Cherokee 4xe.

2021 Jeep Wrangler Rubicon 4xe PHEV

Update 09/07/2021

Dodge gaat zijn eerste volledig elektrische model voorstellen, dat het de "eerste eMuscle Car" noemt, elektrische musclecar dus. Een model dat een vintage look zou moeten krijgen met inspiratie van de Dodge Challenger uit 1970. Deze toekomstige elektrische Dodge zal viercielaandrijving krijgen via tenminste 2 krachtige elektromotoren.

Het zou moeten gaan om een 2- of 4-deurscoupé met een licht aflopende daklijn en de klassieke proporties van de oude en nieuwe Dodges, met een lange, horizontale motorkap en een mooi gemarkeerde poep. De basis zou komen van het nieuwe STLA Large-platform van Stellantis, bedoeld voor grote elektrische wagens met vierwielaandrijving.

 

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten