Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Slimmer rijden

10 tips om zuinig te rijden

Geschreven op 17-03-2022

10 tips om zuinig te rijden #1

De autoconstructeurs brengen almaar zuiniger auto's op de markt. Maar met onze 10 praktische en haalbare tips kunt u nog veel meer brandstof besparen.

1. Onderhoud uw wagen
Een goed onderhouden wagen verbruikt het minste. Volg dus zeker de richtlijnen over het onderhoud die in de handleiding vermeld worden. Controleer ook regelmatig het oliepeil. Door een gebrekige smering wordt de inwendige wrijving (en dus weerstand) verhoogd.

2. Meet regelmatig de bandenspanning.
Een te hoge of te lage bandendruk kan het verbruik met tien procent doen stijgen en is bovendien gevaarlijk. Een onjuiste spanning vermindert de grip en verhoogt de slijtage van de band.

3. Laat overbodige spullen thuis
Verwijder dakkoffers, bagagedragers en fietsrekken als u ze niet gebruikt. Ze verhogen de luchtweerstand en doen zo het verbruik toenemen. Laat ook geen zware voorwerpen achter in de koffer. De autoconstructeurs proberen hun modellen niet voor niets steeds lichter te maken. Enkele kilo's extra vertalen zich in enkele centiliters extra verbruik.

4. Houd uw rechtervoet in bedwang
Rij rustig net na het vertrek, want een koude motor verbruikt meer dan een motor die al op temperatuur is. Ook snel optrekken brengt een groter brandstofverbruik mee. Hou uw rechtervoet onder controle: versnellen gebeurt het zuinigst als het gaspedaal drie vierde is ingeduwd.

5. Schakel tijdig op... en terug
Door tijdig een hogere versnelling in te schakelen houdt u het toerental lager, en dat haalt het verbruik naar beneden. Met een benzinemotor kunt u opschakelen bij 2.500 o/m, met een dieselmotor kan dat al bij 2.000 o/m. Let wel, als u echt snel wilt hernemen, loont het vaak de moeite om even terug te schakelen.

6. Anticipeer
Probeer zo veel mogelijk een constante snelheid aan te houden. Dat kan onder meer door voldoende afstand met uw voorligger te houden, zodat u op tijd kunt anticiperen. Komt u in een file terecht, volg dan rustig de verkeersstroom. Door voortdurend gaatjes dicht te spurten om daarna weer op de rem te gaan staan jaagt u er nodeloos veel brandstof door.

7. Rem op de motor
Probeer bij het vertragen zoveel mogelijk op de motor te remmen door een lagere versnelling te kiezen. Een moderne motor verbruikt dan niets, terwijl een stationair draaiende motor (met ingetrapte koppeling bijvoorbeeld) nog wel brandstof vraagt. Houd wel het achterliggende verkeer in de gaten, want die bestuurders worden niet gewaarschuwd door uw remlichten.

8. Schakel de motor uit als u stilstaat
Een motor die stationair draait, verbruikt behoorlijk wat brandstof (0,7 tot 0,8 liter per uur), vaak meer dan nodig is om opnieuw te starten. Als u voor een gesloten brug of spoorwegovergang staat, of als u vaststaat in de file of voor de drive-in, kunt u de motor dus beter uitzetten. Bij auto's met een start-stopsysteem gebeurt dat automatisch.

9. Gebruik de cruisecontrol
Tegenwoordig zijn veel auto's voorzien van een snelheidsregelaar. Dat is een ideaal hulpmiddel om bij lange ritten met constante snelheid (bijvoorbeeld op de autosnelweg) het verbruik te drukken. In druk verkeer is het gebruik ervan echter niet aan te raden.

10. Plan uw route op voorhand
Omrijden kost niet alleen tijd, maar ook brandstof. Natuurlijk kunt u voor korte afstanden ook de fiets nemen of gebruikmaken van het openbare vervoer. Die vervoermiddelen zijn onklopbaar in de strijd tegen de uitlaatgassen...

Hoe bereken ik mijn verbruik?

Boordcomputers zijn een handig hulpmiddel om uw verbruik in de gaten te houden. U kunt uw verbruik echter eenvoudig zelf berekenen. U zet de dagteller op nul als u gaat tanken. Bij de daaropvolgende tankbeurt kijkt u hoeveel liter brandstof er in de tank gaat. Deel dat getal door het aantal kilometer dat u hebt afgelegd sinds de vorige tankbeurt, vermenigvuldig met 100, en u weet exact hoeveel liter u per 100 kilometer verbruikt hebt. Via onze simulator kunt u de totale gebruikskost van uw auto berekenen.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests