Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Hoe koop je het best een auto?

Hoe onderhandel je een autoverzekering?

Geschreven door David Leclercq op 03-11-2022

Hoe onderhandel je een autoverzekering? #1
Hoe onderhandel je een autoverzekering? #1
Hoe onderhandel je een autoverzekering? #2
Hoe onderhandel je een autoverzekering? #2
Hoe onderhandel je een autoverzekering? #3
Hoe onderhandel je een autoverzekering? #3
Hoe onderhandel je een autoverzekering? #4
Hoe onderhandel je een autoverzekering? #4

Het is mooi als je een aantrekkelijke offerte te pakken krijgt, maar het wordt nog beter als je her en der extra kortingen weet te bedingen. We leggen uit hoe je het best dit soort kleine commerciële tegemoetkomingen kan onderhandelen voor je autoverzekering.

Wanneer je op het punt staat om een autoverzekering af te sluiten, of wanneer je er al een hebt maar niet helemaal tevreden bent met de voorwaarden, dan is het verstandig om over je contract te gaan onderhandelen. Dat is perfect mogelijk, maar de meeste mensen staan er niet bij stil.

Eigenlijk kan iedereen onderhandelen over zijn verzekeringscontract, dus hou je vooral niet in. Veranderen van contract of van maatschappij wordt sterk aangemoedigd door de wet en kan kosteloos, zolang je de geldende regels respecteert. Dat betekent dat je je bestaande contract op de juiste manier moet opzeggen en binnen de opzeggingstermijn van drie maanden. Wie trouwens een contract aangaat bij een andere verzekeraar, ziet die administratieve last vaak uit handen genomen door die laatste. Oef…

9 tips om je contract te (her)onderhandelen:

  1. Verander van contract

Is je auto op leeftijd gekomen en veel van zijn waarde verloren? Waarom zou je dan een omniumverzekering blijven betalen? Herbekijk daarom regelmatig de zaken om te vermijden dat je onnodig nutteloze opties bijbetaalt. Met een eenvoudig telefoontje naar je verzekeraar kan je de clausules van je contract afstemmen op je noden en misschien zelfs wat geld recupereren – als je op voorhand hebt betaald. Je kan zo al snel tot 50 procent besparen…

  1. Speel de concurrentie uit

Er is geen efficiëntere manier om betere voorwaarden te bekomen dan de concurrentie uit te spelen. Vraag daarom offertes bij andere maatschappijen en schuif die onder de neus van je verzekeraar. Kan hij zich daarnaar plooien? Dan blijf je gewoon bij hem. Maar als hij dat niet kan – omdat hij er de middelen niet voor heeft, vaak een kwestie van quota zoals bij leningen in de bank – moet je niet aarzelen om van maatschappij te veranderen.

  1. Speel open kaart

Respecteer altijd dit basisprincipe: speel open kaart en stel je correct op tegenover je verzekeraar. Laat je niet verleiden tot sjoemelpraktijken om een vriend te plezieren die niet de middelen heeft om koetswerkschade te laten herstellen maar wel bereid is om je stijgende bonus-malus te compenseren. Zorg ook altijd dat je premies correct betaald zijn. Goede betalers worden doorgaans vlotter geholpen, en dus ook beter ondersteund wanneer ze een contract willen onderhandelen.

  1. Kilometerverzekering

Als je niet veel rijdt, dan kan een kilometerverzekering iets voor jou zijn. Deze voorstellen zijn vaak interessant omdat ze uitgaan van een lager ongevallenrisico, gewoon omdat je minder tijd op de weg doorbrengt. Je kan zo mooie besparingen bekomen (tot 20 procent), zeker omdat niet-gereden kilometers door sommige verzekeraars zelfs nog worden terugbetaald. Een onderzoek waard!

  1. Betaal in één keer

Je kan je autoverzekering betalen per maand, per trimester, per semester of jaarlijks. Maar uiteraard brengt het spreiden van betalingen kosten met zich mee. Om je premies te drukken, is het daarom slim om ze per jaar te betalen. Dat betekent misschien een forse financiële inspanning, maar aan het eind van de rit bespaar je er wel mee.

  1. Anticipeer

Sommige verzekeraars geven kortingen in ruil voor tegendiensten. Zo kan het volgen van een defensieve rijvaardigheidscursus je recht geven op een vermindering van de premie. Er zijn ook andere mogelijkheden, zoals het parkeren in een garage, wat het gevaar op diefstal of schade vermindert. Weet ook dat het opgeven van meerdere bestuurders voor een auto de premie omhoog kan jagen. Geef daarom je stuur niet af. Als je gezin twee auto’s heeft, moet je per auto maar één bestuurder opgeven. Maar daar moet je je dan wel aan houden.

  1. Aanvaard een dashcam

Steeds meer verzekeraars geven kortingen als je een dashcam laat plaatsen, een kleine camera achter de voorruit die onderweg filmt.

  1. Groepeer je contracten

Als je al je contracten samenbrengt bij één verzekeringsmaatschappij, krijg je in ruil vaak een interessante premie. Die korting is niet alleen van toepassing op je autoverzekering, maar ook die voor je huis, je familiale dekking enzovoort.

  1. Neem initiatief

Wacht niet op een mooi voorstel, want dat komt niet vanzelf uit de lucht vallen. Natuurlijk houdt niemand van dit soort administratief gedoe, maar durf je contracten te gaan onderhandelen en wijs erop dat de concurrentie hard is en dat de bal in het kamp van de maatschappij ligt.

 

Ben je op zoek naar specifiek advies over je autoverzekering? Lezers van Autogids kunnen hiervoor terecht bij onze partner, verzekeringsmakelaar Hopala. De specialisten in autoverzekeringen van Hopala helpen je graag verder, volledig vrijblijvend.
Je kan hen bereiken via email op [email protected] of telefonisch op het nummer 03/376 12 08.
Ben je benieuwd welke autoverzekering (zowel in premie en dekking) het beste bij jou past, vul dan hier enkele vragen in en je komt het onmiddellijk te weten.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests