Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Juridisch advies

Wat moet je precies verstaan onder garantie?

Geschreven door Olivier Duquesne op 01-10-2021

Wat moet je precies verstaan onder garantie? #1
Wat moet je precies verstaan onder garantie? #1
Wat moet je precies verstaan onder garantie? #2
Wat moet je precies verstaan onder garantie? #2

De Europese wettelijke garantie beschermt je steeds gedurende twee jaar op elke nieuwe auto. Er zijn ook garanties voor tweedehandswagens en aanvullende commerciële garanties.

Het is een beschermnet tegen fabricagefouten, vroegtijdige slijtage, verborgen gebreken en pannes die niet te maken hebben met normale slijtage. De verkoper moet kosteloos en binnen een redelijke termijn een oplossing vinden. Hij kan eisen dat hij je wagen zelf mag herstellen. Voor een herstelling in een garage is in elk geval zijn goedkeuring vereist. De garantie binnen de Europese Unie geldt gedurende twee jaar voor de hele wagen. Er bestaan echter uitgebreide garanties, bijvoorbeeld tegen roest of voor de batterij (elektrische auto). Er bestaan ook ‘commerciële’ garanties die “onvoorziene” mechanische problemen dekken gedurende 3, 5 of 7 jaar, vaak met een maximaal aantal kilometers. Elke aanpassing of ingreep aan de wagen die de problemen kan hebben veroorzaakt, maakt de garantie nietig.

Wat is de wettelijke garantie?

De wettelijke garantie van de Europese Unie is twee jaar voor elke aankoop als privépersoon bij een professionele verkoper. Elke nieuwe auto moet dus vanaf de leveringsdatum door deze garantie worden gedekt. Gebreken, problemen buiten normale slijtage en gebrekkige uitrusting zijn gedekt. De wettelijke garantie blijft geldig, zelfs indien de opvolging van de auto gebeurt bij een onafhankelijke garage, op voorwaarde dat die laatste erkend is en dat alle onderhoud en herstellingen die niet onder de garantie vallen zijn uitgevoerd volgens de aanbevelingen van de constructeur.

Voor tweedehandswagens gekocht bij een professionele verkoper geldt een garantie tegen “non-conformiteit”. Dat kan slaan op ontbrekende uitrusting, een foute kilometerstand, een onvoorziene herstelling of een bewust verzwegen gebrek. Deze garantie kan worden ingekort tot 1 jaar (in plaats van 2 jaar). De eerste 6 maand moet je niet bewijzen dat het gebrek er al was bij de levering als het niet was aangegeven op het moment van de verkoop. Daarna moet je echter wel kunnen aantonen dat het probleem er eerder al was.

Commerciële en aanvullende garanties

Constructeurs bieden ook hun eigen ‘commerciële’ garanties op nieuwe wagens. Die zijn niet verplicht en kunnen onderhevig zijn aan vereisten (onderhoud in het netwerk, eventuele verlenging tegen betaling). In de overgrote meerderheid van de gevallen is de garantie geldig in de hele Europese Unie en soms ook nog in andere landen. Alles is omschreven in het contract.

Ook voor tweedehandswagens bieden verkopers vaak een gratis ‘commerciële’ garantie van een paar maand op diverse elementen van het voertuig. Het contract moet deze dekking omschrijven met de gegevens van de garantiegever, het eventuele bijhorende tarief, de onderdelen die door de garantie worden gedekt, uitsluitingsvoorwaarden, de looptijd (3 maand tot 2 jaar), een eventuele kilometerbeperking en de geografische dekking. In elk geval kan een gebrek dat bij de verkoop wordt vermeld en dat op de aankoopfactuur is omschreven niet worden aangehaald om de garantie in te roepen.

Er bestaan ook garantieverlengingen door externe partners, doorgaans verzekeraars. Controleer of die niet dubbelop zijn met de wettelijke en commerciële garanties.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests