Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Mobiliteit / Car-Pass verrast met jaarverslag 2019

Geschreven door Steven Appelmans op 30-04-2020

Car-Pass heeft zijn jaarverslag van 2019 wereldkundig gemaakt. En daar kwamen toch wel een aantal verrassende vaststellingen uit voort.

Dat er een sterke stijging is van jonge tweedehandswagens (minder dan 24 maanden) met een lage kilometerstand bijvoorbeeld. 28 % van de in 2019 verkochte occasies had minder dan 50.000 kilometer op de teller. Er werden zelfs 34.000 Car-Pass-en afgeleverde voor auto's met minder dan 1.000 kilometer op de teller.

Een aanzienlijke verjonging dus van de tweedehandsmarkt, al doet dat finaal niet veel aan de gemiddelde kilometerstand van onze occasies. Doordat 30 % van de opnieuw verkochte wagens nog altijd meer dan 150.000 kilometer op laten tekenen, blijft de doorsnee tellerstand staan op 108.948 kilometer.

Ook naar absolute leeftijd toe verrast het dat 1 op 3 afgeleverde Car-Pass-en naar een auto gaat die minstens 10 jaar is. Dat duwt op zijn beurt de gemiddelde leeftijd omhoog van de voertuigen waarvoor in 2019 een Car-Pass werd afgeleverd. Die staat namelijk op 8,9 jaar. 

Een resultaat dat ineens leidt tot een volgende conclusie, namelijk dat de komst van de lage emissiezone's slechts een beperkte invloed hebben op de tweedhandsmarkt.

UIt het buitenland

Nog opvallend is dat we meer gaan shoppen in het buitenland. Vorig jaar werden er 95.908 occasies ingevoerd, goed voor een marktaandeel van 11,7 %. Da's bijna een verdubbeling is op 4 jaar tijd. 

Een fenomeen dat wel wat vandoen zal hebben met de demonisering van diesel. 56,1 % van die importauto's draaiden namelijk op benzine.

Tesla-rijders zijn kilometerkampioen

En dan de echte surprises. Wie zou immers kunnen bevroeden dat uitgerekend Tesla-rijders gemiddeld het meeste aantal kilometers af zouden haspelen? Liefst 27.662 kilometer per jaar, waarmee de Musk-adepten Volvo- (22.425 km) en Audi-eigenaars (21.390 km) achter zich laten. Met dien verstande dat bij die laatste twee er ook een aanzienlijk - tot zelfs een volledig - deel semi-elektrische kilometers in de telling vervat zitten door de plug-inhybrides die beide constructeurs in de aanbieding hebben.

Wat ons brengt bij de echte bedriegers, want ook in 2019 waren er nog altijd behoorlijk wat autoverkopen met een luchtje aan. In 1.454 gevallen kwam dan ook tellerfraude aan het licht met een triest record voor een Mercedes 250 D uit '89 die een 'verjongingskuur' van maar liefst 520.881 kilometer onderging. Van 749.253 liep die terug tot 228.372 kilometer.

 

Journalist AutoGids/AutoWereld

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten