Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Autosalon Genève 2016 / Edag Soulmate: het haptische tijdperk

Geschreven door David Leclercq op 29-02-2016

De Edag Soulmate, die al werd voorgesteld op de technologiebeurs CES in Las Vegas, komt naar Genève om er andere technologieën voor te stellen dan zijn haptische interface, die samen met Bosch ontwikkeld werd.

Bosch en Edag zijn twee bedrijven die samengewerkt hebben aan de ontwikkeling van de Edag Soulmate, een prototype van een smart car, waarmee ze willen aantonen hoe het Internet of Things het rijden veiliger en comfortabeler kan maken. De Soulmate wil overigens ook aantonen hoe we makkelijker en intuïtiever systemen kunnen gebruiken, dankzij vernieuwende bedieningsfuncties.

3D-skelet

Edag is daarenboven ook overtuigd van de toekomst van de 3D-printtechnologie. Zo werden verschillende onderdelen van het prototype op die manier gemaakt. Edag belooft om zelfs nóg verder te gaan en een proces te ontwikkelen voor productie op grote schaal waarbij gebruik gemaakt wordt van die techniek.

Haptisch

Maar de grootste nieuwigheid vinden we terug in het interieur. Het gaat dan meer bepaald om de zogenaamde 'haptische' interface, een bedieningsscherm dat bij aanraking een voelbare sensatie kan nabootsen. De bedoeling van de ingenieurs van Bosch was om op een aanraakscherm het gevoel van een echte knop na te bootsen. Het voorgestelde scherm is '3D Touch' én kan een voelbare sensatie creëren bij het uitoefenen van druk of het bewegen van je vinger over het scherm. Deze technologie met een fysieke feedback wordt in het jargon aangeduid met de term 'haptische interface'. Er zijn verschillende 'texturen' beschikbaar, zodat dat de gebruiker een korrelige, geribbelde of perfect gladde sensatie kan ervaren.

Ook zelfrijdend

Het spreekt voor zich dat de Soulmate ook zelfrijdend is. Een technologie waar Bosch momenteel ook actief aan werkt en die volledig toepasbaar zou moeten zijn op de weg vanaf 2020, ten vroegste.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten