Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Industrie en economie / Prijs ruwe olie stabiel tot 2020

Geschreven door David Leclercq op 21-05-2015

De OPEC is unaniem: volgens de Organisatie voor Petroleumexporterende Landen zou de prijs voor een vat ruwe olie de komende tien jaar rond de 75 dollar blijven schommelen. Goed nieuws... of niet?

In een rapport dat de Wall Street Journal mocht inkijken, bevestigt de OPEC dat ze niet verwacht dat de prijs voor een vat ruwe olie de eerstvolgende jaren nog boven de 100 dollar zal uitkomen, zoals dat enkele jaren geleden tijdens de crisis het geval was. De Organisatie van Petroleumexporterende Landen gaat ervan uit dat de prijs voor een vat ruwe olie nog tot 2025 rond de 76 dollar zal blijven hangen - althans in 'normale' omstandigheden. In een doemscenario - voor de OPEC welteverstaan - zou de prijs zelfs kunnen terugvallen tot 40 dollar per vat.

De oorzaak voor die al bij al lage prijzen zijn niet ver te zoeken. In de eerste plaats is de productie flink toegenomen, met name in de VS, waar veel meer schaliegas wordt opgepompt (een techniek die ook in andere landen wordt toegepast, zoals Groot-Brittannië). Door dat toegenomen aanbod is meteen de dreiging van schaarste afgewend, en dat vertaalt zich in een lagere prijs.

In die context pleit het rapport om de quota weer in te voeren die in 2011 werden opgegeven, maar daarover houdt de OPEC de lippen stijf op elkaar, om geen potentiële investeerders af te schrikken. In elk geval heeft de studie al wat vragen doen rijzen, met name of de landen die deel uitmaken van de OPEC wel, voldoende inkomsten zullen kunnen genereren uit hun olie-uitvoer om hun begroting in evenwicht te houden. Volgens het Internationale Monetaire Fonds is een vatprijs van 76 dollar enkel houdbaar voor Koeweit en Quatar - alle andere OPEC-landen hebben eigenlijk een prijs nodig van 130 dollar per vat...

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten