Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Industrie en economie / Tesla-beursuitstap betaald door Saoedi-Arabië?

Geschreven door Valentin Delchambre op 18-08-2018

Saoedi-Arabië zou Tesla willen helpen om van de beurs af te gaan. De Saoedi’s hebben trouwens al 5 procent van het kapitaal van het merk in handen…

Sinds Elon Musk vorige week aankondigde dat hij zijn merk eventueel van de beurs zou willen halen als de aandelenkoers 420 dollar zou bereiken, gonst het van de geruchten. Er werd gefluisterd dat Saoedi-Arabië heel graag zou willen helpen om deze beursuitstap te betalen. Die geruchten zijn officieel bevestigd door de controversiële CEO van het bedrijf in een bericht op zijn blog. Hij voegt toe dat hij ook nog met andere investeerders praat.

Al lang mee bezig

Musk zegt dat hij al in 2017 met dit voorstel werd benaderd door de Saoedi’s. Op 31 juli ontmoette hij de algemene directeur van het Saoedische investeringsfonds. Na de vergadering had hij geen twijfel meer over de haalbaarheid van het akkoord, al moest de uitvoering nog worden uitgeschreven.

Niet onschuldig

Het Saoedische investeringsfonds moet de economie van het land diversifiëren. Vandaag komt veel geld uit aardolie, maar de prijsschommelingen daarvan baren de Saoedi’s zorgen en ze voelen veel voor nieuwe technologie. Daarom wil de regering het Public Investment Fund met 2.000 miljard dollar spijzen tegen 2030. De huidige participatie van het soevereine fonds in Tesla wordt geschat op zo’n 2 miljard dollar.

En in werkelijkheid?

Hoewel Musk laat uitschijnen dat de financiering rond is, lijken de analisten hem niet op zijn woord te geloven. Zelfs als de CEO van Tesla zijn aandeel van 20 procent behoudt, dan gaat het nog steeds over een transactie van minstens 50 miljard dollar. Dat is veel, zelfs voor een Saoedisch fonds, dat volgens de Wall Street Journal “vecht om zijn bestaande investeringen te kunnen bekostigen”.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten