Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Industrie en economie / Trump wil 25 procent heffen op ingevoerde auto’s

Geschreven door David Leclercq op 25-05-2018

Via Twitter heeft Amerikaans president Donald Trump aangegeven dat hij een onderzoek heeft laten starten naar de invoer van Europese auto’s. Hij zou er een belasting van 20 tot 25 procent op willen heffen.

America First: iedereen herinnert zich nog de verkiezingsslogan van Donald Trump. Hij heeft dat principe al toegepast toen hij besliste om ingevoerde auto’s uit Mexico of Canada te belasten, waar de uurlonen interessanter zijn voor de constructeurs. Via Twitter vernemen we nu dat hij die maatregel ook naar Europese auto’s zou willen uitbreiden. Hij wil in grote lijnen hetzelfde doen als met staal en aluminium: de douanerechten verhogen.

20 tot 25 procent

Deze week al had Trump via Twitter aangekondigd dat er “groot nieuws voor de autosector” kwam. En hij heeft woord gehouden, want enkele uren later gaf de president aan: “Ik heb aan secretaris (Wilbur) Ross opdracht gegeven om een ‘Section 232’-onderzoek op te starten naar de invoer van auto’s, vrachtwagens en wisselstukken om hun gevolgen voor de Amerikaanse nationale veiligheid in te schatten”. Bronnen binnen de regering geven aan dat Trump van plan zou zijn om douanerechten van 20 à 25 procent te gaan heffen op auto’s, wat gevoelig meer is dan de 2,5 procent die vandaag van toepassing is. Zeker omdat de maatregel ook op vrachtwagens van toepassing zou zijn.

Duitsland in het vizier?

Diverse bronnen geven aan dat Trump specifiek de Duitse autobouwers in het vizier neemt, voor wie de VS na China de belangrijkste exportmarkt zijn. Eerder had de president Europa al gewaarschuwd: “Als de EU de enorme belastingen en douanebeperkingen nog willen verzwaren voor Amerikaanse bedrijven die er zakendoen, dan zullen wij een belasting heffen op hun auto’s die vrijelijk de Amerikaanse markt overspoelen”. De gevolgen waren onmiddellijk voelbaar: op de beurs van Frankfurt kelderden de aandelen van BMW en Daimler met 2,5 en 3,5 procent. Andere merken volgden, zoals Renault, PSA en zelfs de Amerikaanse merken (Ford en GM), maar dan in mindere mate. China reageerde al op de uitlatingen van Trump en trekt de reden van “nationale veiligheid” in twijfel. Het zegt dat dit soort maatregelen vooral de internationale handel en contacten belemmert.

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten