Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Industrie en economie / Trumpt bedreigt Canada als ALENA mislukt (2018)

Geschreven door David Leclercq op 16-08-2018

De handelsoorlog die de Verenigde Staten tegen de rest van de wereld zijn begonnen is duidelijk nog niet afgelopen. Donald Trump heeft Canada namelijk openlijk bedreigd met sancties als de ALENA-onderhandelingen falen.

De handelsoorlog tussen de wereld en het Amerika van Donald Trump is nog lang niet geluwd. Afgelopen vrijdag uitte Trump nieuwe bedreigingen tegen Canada met betrekking tot de heronderhandeling van ALENA, het Noord-Amerikaanse vrijhandelsakkoord. Het wapen van Trump: importbelastingen op goederen die naar de VS komen.

Oplossing met Mexico?

Dit nieuwe dreigement naar Canada komt net op het moment dat de onderhandelingen met Mexico, het andere lid van ALENA, bijna zouden zijn afgerond. Trump tweette zelf dat “het akkoord met Mexico op goede weg is” en dat “Canada maar moet wachten”. Hij voegde nog toe dat “de handelsbarrières te groot zijn” en dat de VS Canadese auto’s zouden gaan belasten als geen overeenstemming zou worden gevonden.

Relatiestatus: “Het is ingewikkeld”

De relaties tussen de VS en Canada zijn de laatste tijd sterk bekoeld, sinds Trump unilateraal besliste om torenhoge belastingen te heffen op Canadees staal en aluminium omdat Canada volgens de Amerikaanse president veel te hoge belastingen heft op Amerikaanse landbouwproducten. Afgelopen vrijdag gaf een bron dicht bij de Canadese regering aan dat zij niet terug aan de onderhandelingstafel zullen gaan zitten zolang er geen akkoord is bereikt met de Mexicanen, onder meer over de delicate kwestie van de autoassemblage in belastingvrije zones nabij de VS. Het is alvast duidelijk dat Canada niet van mening wil veranderen en dat het niet van plan is om zich te laten doen, want de staal- en auto-industrie van het land zijn goed voor 550.000 banen op 37 miljoen inwoners. Volgens bronnen van de Canadese pers zou de overeenkomst voorzien dat grote auto-onderdelen grotendeels zouden moeten worden gemaakt met Noord-Amerikaans staal. De onderhandelaars moeten nu gaan bespreken hoeveel procent van deze onderdelen dan wel Amerikaans moet zijn. Dat wordt een flink kluwen…

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten