Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Industrie en economie / Turkije heft 120 procent belasting op Amerikaanse auto’s (2018)

Turks president Erdogan heeft de invoerbelasting op Amerikaanse auto’s verhoogd tot 120 procent als reactie op sancties van de VS.

Politieke conflicten (en botsende ego’s…) kunnen snel ontsporen tot handelsoorlogen. Als reactie op de dreiging van Amerikaans president Donald Trump om Turks staal en aluminium zwaar te gaan belasten wil Turkije hetzelfde doen voor een aantal Amerikaanse producten. Zo heeft het land afgelopen woensdag de douanetarieven verhoogd op Amerikaanse auto’s (120 procent), bepaalde alcoholische dranken (140 procent) en tabak (60 procent), maar ook op rijst en een aantal cosmetische producten.

Waarom?

Turks president Erdogan reageert nadat de Verenigde Staten sancties hadden opgelegd omdat Turkije een aantal mensenrechten met de voeten zou treden. Het land heeft namelijk 50.000 mensen (waaronder 20 Amerikanen) opgesloten na een mislukte staatsgreep in 2016. De VS zijn er ook niet over te spreken dat de Turken een raketafweersysteem hebben besteld in Rusland. En dus reageren ze met economische sancties.

Beperkte gevolgen

Hoewel Turkije een belangrijk exporteur van auto’s is (het is de vijfde grootste autobouwer van Europa en zou nog naar de vierde plaats kunnen gaan), zouden de gevolgen in de VS nauwelijks voelbaar zijn als Amerika belastingen zou gaan heffen op Turkse auto’s. De Amerikaanse Ford Transit Connect wordt niet meer in Turkije gemaakt, maar wel in Spanje. De Toyota CH-R, die de Amerikaanse klant maar mondjesmaat weet te overtuigen, zou er wat last van kunnen hebben. Als Europa echter het Amerikaanse voorbeeld volgt en zelf ook sancties zou gaan opleggen aan Turkije, dan zou het plaatje er anders uit kunnen gaan zien…

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten