Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Vrije tijd / Tips voor trips: Mahy-barnfinds in Autoworld

Geschreven door Olivier Duquesne op 11-07-2023

Autoworld pakt uit met een stoffige, maar verrassende en esthetische zomertentoonstelling. Het Brusselse museum stelt enkele ongerestaureerde voertuigen van de Mahy-collectie uit Leuze-en-Hainaut tentoon.

Het museum Autoworld keert deze zomer terug naar zijn roots. Tot 3 september 2023 dompelt de tentoonstelling Mahy - A Family Cars, The Barnfind Collection op de tussenverdieping bezoekers onder in de reserves van de Mahy-collectie, een van de mooiste ter wereld.

Dit is trouwens een van de bestaansredenen van Autoworld, dat in 1986 werd opgericht om de 150 mooiste gerestaureerde exemplaren uit deze collectie in de kijker te zetten. Deze voertuigen waren oorspronkelijk opgeslagen in Gent, maar hebben sindsdien een thuis gevonden in Leuze-en-Hainaut, in de provincie Henegouwen. In een museum aldaar is een deel van de collectie te zien.

Maar er ligt nog een hele ongerestaureerde schat in de reserves. Een deel van deze collectie ‘dans son jus’ is tijdelijk te bewonderen in het Jubelpark.

Bekijk de AutoGids-selectie van interessante evenementen in België voor de zomer van 2023

27 auto's

Voor niet-ingewijden lijkt de tussenverdieping van Autoworld op een vreemde opslagplaats van stoffige, soms eenogige wrakken in een minimalistisch decor. Nochtans is de sfeer er gedempt, doordrenkt met de geuren van het verleden en het autodesign van een vervlogen tijdperk.

De 27 auto's die in ongerestaureerde staat uit de opslag zijn gehaald, hebben hun elegantie en lijnen behouden. De tand des tijds wordt op geen enkele manier verborgen. De koetswerken zijn aangetast door corrosie en de bekledingen zijn soms een schaduw van wat ze ooit waren.

Maar deze ‘schuurvondsten’ hebben een onmiskenbare charme die je onderdompelt in een tijdloze fantasiewereld. De tijdelijke tentoonstelling wordt aangevuld met prachtige foto's van Wouter Rawoens, de drijvende kracht achter het project.

Ghislain Mahy

De traditionele grote zomertentoonstelling van Autoworld is een passend eerbetoon aan Ghislain Mahy. Zonder zijn verzamelwoede had het Brusselse automuseum waarschijnlijk nooit bestaan. Hij begon kort na de Tweede Wereldoorlog auto's te kopen en te verzamelen.

Uiteindelijk bouwde hij een echt Belgisch auto-erfgoed op in zijn garage in het Wintercircus in Gent. Bij de sluiting in 1978 waren er meer dan 1.000 exemplaren! De huidige voorraad bedraagt nog 600 stuks. Onder de voertuigen die deze zomer worden tentoongesteld, zijn er de rode Aston Martin DB2 van koning Boudewijn en de Delahaye 135 MS van Ghia Aigle, gebouwd in opdracht van de sjah van Iran.

Praktische informatie

Wanneer?

Van 7 juli tot en met 3 september 2023

Waar?

Museum Autoworld Brussels

Prijs?

15 euro (e-ticket)

Website?

Mahy, a family of cars. The barnfind Collection

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten