Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Markt / Belgische verkoopranglijsten voor 2018

Geschreven door Olivier Duquesne op 18-01-2019

De Febiac heeft de verkoopstatistieken van de Belgische automarkt van 2018 gepubliceerd. De Volkswagen Golf blijft vooral in Vlaanderen onklopbaar. Hij wordt gevolgd door de Renault Clio, de Fiat 500 en de Citroën C3.

Febiac heeft de inschrijvingscijfers van 2018 per model ontleed. Op nationaal niveau domineerde de VW Golf de markt met 14.591 nieuwe inschrijvingen. Hij wordt gevolgd door de Renault Clio (11.571) en de Fiat 500 (11.345). Als we echter gaan kijken naar het soort inschrijving en naar de opdeling per Gewest, dan zien we dat de Golf niet altijd de eerste keuze is. In Brussel en Wallonië valt hij bijvoorbeeld van zijn voetstuk. In de hoofdstad staat de Nissan Qashqai op kop dankzij de bedrijfswagens, terwijl in Wallonië de Citroën C3 het populairst is.

Particulier of bedrijfswagen

Onder de bedrijfswagens blijft de VW Golf de leider (7.698 inschrijvingen), maar hij wordt deze keer op de hielen gezeten door de Fiat 500 (6.068) en de Skoda Octavia (5.944). Ook bij particuliere aankopen staat de Golf op kop (6.586), maar wordt hij op de voeten gevolgd door de Citroën C3 (6.517) en de Renault Clio (6.336). Per Gewest bekeken blijft de Golf de baas in Vlaanderen, zowel op de particuliere als op de professionele markt. in Brussel zagen we al dat de Qashqai de bedrijfswagenmarkt domineert, voor de Golf. In Wallonië is de Citroën C3 weliswaar de meest ingeschreven auto, maar niet voor bedrijven, want daar is de Renault Scénic het meest in trek. En particulieren kozen in het zuiden van het land vooral voor de… Dacia Sandero.

VW is CNG-marktleider, Toyota verkoopt vooral hybrides

Als we een opsplitsing maken volgens type aandrijflijn, dan waren volgens Febiac de meest ingeschreven benzinewagens van 2018 de Fiat 500, de Citroën C3 en de Volkswagen Golf. Op de dieselmarkt leidt de Mercedes A-Klasse, voor de BMW X1 en de Volkswagen Golf. Toyota bezet de drie eerste plaatsen van de hybride verkoopcijfers met de CH-R, de Auris en de Yaris. Ook geen verrassing is dat de Nissan Leaf de bestverkochte elektrische auto was, voor de Tesla Model S en, alweer, de VW Golf. Die laatste is ook nog eens de meest populaire CNG-wagen, voor twee andere modellen uit de eigen groep: de VW Caddy en de Skoda Octavia.

De tabellen

Bron: Febiac

Web Editor - Specialist Advice

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten