Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Markt / Hoe deed de tweedehandsmarkt het in juli 2022?

Geschreven door Frédéric Kevers op 03-08-2022

Net als de nieuwe modellen verkochten ook tweedehandsauto's niet goed in juli 2022, met een daling van 14,4%, waardoor de markt voor tweedehandsauto's verder onder druk kwam te staan.

De markt voor tweedehandsvoertuigen is in juli met 14,4% gedaald ten opzichte van 2021 en zelfs met 31% ten opzichte van juli 2020. Deze malaise houdt aan en draagt bij tot een daling van het aantal inschrijvingen met 10,8% over de eerste zeven maanden van het jaar. Voor één keer doet de markt voor nieuwe auto's het beter, met een daling van slechts 5,1%, wat onder meer kan worden verklaard door een herstel van de leveringen.

LEES OOK Inschrijvingen juli 2022: BMW leidt in sombere markt

Vliegvakanties

In 2020 en 2021 steeg de populariteit van de auto als vervoermiddel om op vakantie te gaan, maar 2022 vertoont een omgekeerde trend, doordat het vliegtuig en de trein opnieuw populair zijn – covid-19 verliest immers zijn greep op het "openbare" vervoer. Maar deze lichte terughoudendheid gaat gepaard met een terugkerend probleem met betrekking tot het aanbod van voertuigen voor de tweedehandsmarkt. Nieuwere modellen – met lage kilometerstanden – worden zeldzamer en kopers zijn terughoudend om te investeren in een ouder voertuig dat niet langer een goede deal vertegenwoordigt gezien de toegangsbeperkingen in de grote Europese stadscentra en de nog steeds exorbitante brandstofprijzen.

Bovendien is, nu de internationale handel weer gemakkelijker wordt, de uitvoer van oudere tweedehandsauto's naar Oost-Europese landen opnieuw op gang gekomen, waardoor ook de op de Belgische markt beschikbare voorraden worden beperkt.

Volkswagen nog steeds op kop

De top 5 van inschrijvingen van tweedehandsauto's blijft ongewijzigd. Volkswagen stond in juli nog steeds op kop, met 5.860 voertuigen (-15,5% in vergelijking met 2021), vóór BMW (4.991, -8,1%), Mercedes (3.672, -14,9%), Opel (3.590, -19,7%) en Peugeot (3.153, -15,5%). Over de eerste 7 maanden van het jaar ligt Volkswagen voor op BMW, Opel, Mercedes en Peugeot.

Diesel heeft het nog steeds moeilijk en vertegenwoordigt nu nog slechts 40,7% van de inschrijvingen in vergelijking met 45% een jaar eerder, terwijl benzine is gedaald van 50,5% tot 51,9%. Hybridemodellen (MHEV en HEV) zijn nu goed voor 5,4%, terwijl elektrische auto’s nog altijd slechts een schamele 1,7% vertegenwoordigen. De gemiddelde leeftijd van de in 2022 ingeschreven tweedehandsauto's is 7 jaar en 11 maanden.

Web Editor

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten