Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Markt / Inschrijvingen Europa – oktober 2022

Geschreven door Frédéric Kevers op 17-11-2022

In oktober 2022 werden op de Europese markten 14% meer nieuwe auto's ingeschreven dan in dezelfde maand in 2021. Maar ondanks deze opleving is het risico op een terugval als gevolg van de aanhoudende economische crisis nog altijd reëel.

Voor de derde maand op rij stijgt het aantal ingeschreven nieuwe auto's in Europa, met een toename van 14% in oktober 2022 ten opzichte van dezelfde maand het voorgaande jaar. De stijging geldt echter niet voor alle merken en sommigen voorspellen opnieuw een neerwaartse trend in de komende maanden als gevolg van de energiecrisis die verband houdt met het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Nu de energiekosten de pan uit rijzen, is de aankoop van een auto wellicht geen prioriteit meer voor de consument, die bovendien te maken heeft met veel vragen en onzekerheden over de toekomst van de auto-industrie in Europa, en met nog steeds stijgende prijzen.

 LEES OOK Inschrijvingen oktober 2022: de goede richting uit

Sterk Volkswagen

Volkswagen is nog steeds de sterke leider op de Europese markt en noteert een verkoopstijging van 40% ten opzichte van oktober 2021. Deze spectaculaire prestatie was grotendeels te danken aan de gevolgen van het tekort aan halfgeleiders en de bevoorradings- en leveringsproblemen waarmee de Duitse groep destijds te kampen had. Ter vergelijking: de Stellantis-groep staat op de tweede plaats, maar heeft een verkoopsdaling van 1,8%, terwijl de Hyundai-groep op de derde plek er met 4,9% procent op achteruitgaat.

Wat de constructeurs verontrust, is dat deze vergelijking met 2021 neerkomt op een evaluatie van hun evolutie ten opzichte van de slechtste periode sinds het begin van de Covid-19-pandemie. Dit betekent dat de verkoop in het algemeen nog steeds ver onder de ‘normale’ waarden van vóór de gezondheidscrisis ligt. Bovendien hebben veel constructeurs sinds het einde van de zomer hun inschrijvingen zien stijgen door de gestage hervatting van leveringen voor soms zeer oude orders. Dat voorspelt een terugkeer naar een vrij lage ‘norm" voor de nabije toekomst.

Met 232.024 geleverde auto's steeg de Volkswagen-groep in oktober met 39,9%, maar laat ze toch een daling zien van 11,2% over de eerste 10 maanden van 2022, met 2.261.496 stuks. Stellantis daalde van zijn kant met 1,8% in oktober (163.012 auto's) en met 14,8% in totaal (1.728.623 stuks), terwijl de Hyundai-groep op de derde plaats komt, vóór de Renault-groep, met 82.059 (-4,9%) voertuigen in oktober en 903.336 geleverde auto's over de eerste 10 maanden van 2022, dat wil zeggen een stijging van 5,4% ten opzichte van dezelfde periode in 2021.

Bron: ACEA

Web Editor

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten