Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Markt / De (zeer elektrische) inschrijvingscijfers van Noorwegen in juni

Geschreven door Olivier Duquesne op 02-08-2021

De Noorse automarkt is een interessante om in de gaten te houden. Het is het meest elektrische land ter wereld en het toont mooi de trends aan in deze volop evoluerende markt. Tesla, Audi, Ford, Mercedes, Škoda of VW?

Zoals overal in de wereld heeft de Noorse automarkt in 2020 zo goed als stilgelegen. Vandaag is ze echter weer aangetrokken, en zelfs krachtiger dan in 2019. Dankzij fiscale stimuli en een aangepaste infrastructuur eist de elektrische auto het leeuwendeel op van de verkoopcijfers: 64,7 procent van de wagens die in juni 2021 nieuw werden ingeschreven in het Scandinavische land was puur elektrisch. 20,3 procent was een plug-inhybride, 6,9 procent een hybride. Benzine- en dieselmodellen waren goed voor een even groot marktaandeel van 3,8 procent en 4,4 procent. Niet iedereen rijdt met andere woorden elektrisch in Noorwegen, vooral niet in de meest afgelegen gebieden. Maar de transitie is duidelijk en naarmate het wagenpark vernieuwt wordt het steeds rustiger aan de tankstations van dit olieproducerende land.

Model 3 met grote voorsprong

De Model 3 van Tesla had afgelopen lente zijn leiderspositie moeten loslaten als gevolg van leveringsproblemen. In juni heeft hij dat rechtgezet, zodat hij weer de eerste plaats heeft veroverd in de Noorse inschrijvingscijfers: in juni alleen zijn er 3.196 exemplaren van geleverd en ingeschreven. De Ford Mustang Mach-E staat met 2 lengtes achterstand op de tweede plaats, met 1.289 exemplaren. Vervolgens komt de Škoda Enyaq, en dan een hybride: de Toyota RAV4. De Japanner weet de Volkswagen ID.4 achter zich te houden. De VW ID.3 staat zelfs niet in de top 10, in tegenstelling tot de Nissan Leaf (9de). Ook de e-trons van Audi ontbreken. Voor definitieve conclusies over het succes van verschillende modellen, en dan vooral over de dominantie van Tesla, is het wachten op de balans van het hele jaar, waarin de leveringspieken van het Californische merk worden afgevlakt.

De top 10 (inschrijvingen)

  • Tesla Model 3 (3.196)
  • Ford Mustang Mach E (1.289)
  • Skoda Enyaq (1.115)
  • Toyota Rav4 (1.104)
  • Volkswagen ID.4 (872)
  • Volvo XC40 (727)
  • BMW X3 (572)
  • Nissan Leaf (539)
  • Mercedes EQC (485)
  • Volvo XC60 (438)

 

 

 

Web Editor - Specialist Advice

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten