Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Mobiliteit / Mensen ergeren zich aan “middenvakklevers”

Geschreven door Jean-François Christiaens op 16-11-2017

Het instituut Vias heeft een onderzoek gevoerd naar agressie en ergerlijk gedrag op Belgische wegen. “Middenvakkleven” en het niet gebruiken van richtingaanwijzers voeren de lijst met ergernissen aan.

Ter gelegenheid van de nationale dag van de verkeersveiligheid gisteren heeft het Belgische instituut voor mobiliteit en verkeersveiligheid Vias (het vroegere BIVV) de resultaten gepubliceerd van een onderzoek naar agressief of ergerlijk gedrag in het verkeer. Buiten de bebouwde kom jagen mensen zich het meest op in middenvakklevers. In het centrum vormt het niet gebruiken van richtingaanwijzers de grootste bron van irritatie, voor bellen aan het stuur en het oprijden van een vol kruispunt waardoor de andere weggebruikers geblokkeerd geraken.

Agressieve bestuurders zijn brokkenmakers

Het onderzoek keek ook naar agressie aan het stuur. Meer dan één Belg op twee (57 procent) zegt in het voorbije jaar het slachtoffer te zijn geweest van verkeersagressie: toeteren (28 procent), obscene gebaren (28 procent), verwensingen (27 procent) en zelfs fysieke agressie (2 procent). Er zijn ook opvallend grote verschillen tussen de gewesten: slechts 28 procent van de Brusselaars en 33 procent van de Walen verklaart niet met agressie te maken te hebben gehad, tegenover 52 procent van de Vlamingen. De “hoofdprijs” voor de meeste verbale agressie gaat volgens de studie naar de Luikenaars (43 procent). Tot slot keek Vias nog of er een verband bestaat tussen agressief gedrag in het verkeer en het risico op een ongeval. Bestuurders die vaak of zelfs dagelijks agressief zijn, raakten zo dubbel zo vaak bij een ongeval betrokken (20 procent) in de afgelopen 3 jaar dan wie zich zelden of nooit agressief toont (11 procent). Een goede raad dus: blijf zen aan het stuur.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten